Pazo de Mirasoles Albariño 2019
Bodegas Parra Jiménez Pazo de Mirasoles Albariño 2019
Określenie „wino biodynamiczne” powoduje dziś szybsze bicie serca u rosnącej liczby winomanów. Słysząc je, mamy przed oczami obraz niezależnych winiarzy, którzy w swoich niewielkich winiarniach robią autentyczne wina zgodnie z kalendarzem księżycowym. Ale moda na biodynamikę nie omija też dużych producentów, którzy aplikują jej pryncypia na skalę przemysłową. Dobrym przykładem jest Bodegas Parra Jiménez, duży gracz z La Manchy, który już od 2008 roku posługuje się certyfikatem Demeter.
W Auchan pojawiło się niedawno jego albariño (blisko 200 nowości z tej sieci oceniamy tutaj). To szczep, który rzadko pojawia się poza Galicją, a już z pewnością nie kojarzymy go z La Manchą. W efekcie przeniesienia go na znacznie cieplejszy i suchy grunt dostajemy albariño w nowoświatowym stylu – z mocnym akcentem nafty i limonkową świeżością, przywodzącą na myśl Marlborough. W aromacie znajdziemy cytrusy, ananasa i nutę prochu. Przy pierwszym kontakcie rozbudza apetyt niezłą koncentracją, żywą kwasowością i słonawym akcentem, ale smak kończy się, zanim na dobre się rozkręci. Warto wypróbować do tłustej ryby (47,89 zł). ♥♥♡+
Fani marketingowych wodotrysków mogą docenić zmieniające się w zależności od temperatury kolory etykiety.
Wino do kupienia w sieci Auchan. Cena może się różnić pomiędzy poszczególnymi sklepami.
Źródło win: zakup własny autora.