Ottella Lugana Le Creete 2016
Jedną z ciekawszych winiarni z wciąż mało znanej u nas apelacji Lugana (pisaliśmy o niej wielokrotnie) jest Ottella. Jej właściciele, bracia Francesco i Michele Montresor, deklarują, że chcą eksperymentować (późne zbiory, starzenie nad osadem, przedłużona maceracja białych win), by wydobyć potencjał z lokalnych szczepów i tworzyć niebanalne, złożone i eleganckie wina. Te spośród nich, które miałam miałam okazję zdegustować, potwierdzają, że im się to udaje.
Ottella Lugana 2016 – Podstawowa lugana z katalogu Otelli. 100% typowego dla Lugany szczepu turbiana (trebbiano di lugana). Bardzo świeże, średnio-lekkie wino. Wyjątkowo dobrze zrobione i zrównoważone, być może wręcz zbyt poprawne. Aromaty gruszki, moreli i migdałów. Dobra struktura i powściągliwa, ale wyczuwalna mineralność. Doskonałe już teraz – do risotta ze szparagami albo innymi wiosennymi warzywami. Rocznik 2017, który degustowałam u producenta, też był świetny: jeszcze świeższy, z przewagą aromatów jabłka i mięty. W przypadku Lugany powinniśmy jednak życzliwie spoglądać na starsze roczniki. Ma ona niezły potencjał starzenia – otwarta nawet po kilku latach częstuje niespodziewaną głębią i charakterem (66 zł). ♥♥♥♡
Ottella Lugana Le Creete 2016 – Czołowa etykieta producenta, specjalność winnicy. Również 100% turbiany, ale wino jest bardziej złożone od podstawowej lugany. Bardziej słonawo-mineralne, kamienne, o długim finiszu. Intrygujące (86 zł). ♥♥♥♥
Ottella Alto Mincio Gemei 2016 – Kupaż corviny, merlota i cabernet sauvignion. Starzony częściowo w stali, częściowo w beczce. Piękny, rubinowy kolor. Finezyjne, dobrze zrównoważone, świeże i nie za ciężkie. Idealne do jagnięciny (109 zł). ♥♥♥♡
Ottella Alto Mincio Camposireso 2015 – Również kupaż corviny, merlota i cabernet sauvignion, ale dłużej starzone, cięższe i dojrzalsze wino niż Gamei. Aromaty czerwonych owoców i przypraw, całkiem sporo tanin. Poważne, warte swojej ceny wino (109 zł). ♥♥♥♥
Importerem win jest Merlot.
Źródło wina: podesłane do degustacji przez importera