Firriato Le Sabbie dell’Etna 2016
Dziś zaglądamy do Etny, jednego z najmodniejszych zakątków winiarskiej Europy. Wulkaniczne, bazaltowe podłoże rodzi tu wina jedyne w swoim rodzaju, o których pisaliśmy nie raz. Spróbowaliśmy dwóch kolejnych – od Firriato, producenta kojarzonego głównie z zachodem Sycylii. Jego wina sprowadza do Polski Starwines.
Firriato Le Sabbie dell’Etna Bianco 2016 – ładna biel ze stoków wulkanu, bardzo aromatyczna – nuty brzoskwiń i moreli przypominają szczep viognier (choć wino powstało z carricante i catarratto). Całość jest przyjemnie świeża, ale i śródziemnomorsko bogata oraz zmysłowa. Dobrze zrobione, oryginalne wino w dobrej cenie (69 zł). ♥♥♥♡
Firriato Le Sabbie dell’Etna Rosso 2015 – dobre wino, lecz o dziwo mniej ciekawe niż biały bliźniak, bo jednak Etna ma dotąd większe sukcesy w czerwieni. Dosyć lekkie, ale na mocnej podporze tanin. Owoc – wiśnie, czereśnie – nie jest zbyt wyrazisty, może przez to, że przykrywa go delikatnie stajenny brett. Do tego wyczuwalny alkohol. Dałbym temu winu drugą szansę za pół roku (69 zł). ♥♥♥♡
Źródło win: nadesłane do degustacji przez importera