Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Firriato Le Sabbie dell’Etna 2016

Komentarze

Dziś zaglądamy do Etny, jednego z najmodniejszych zakątków winiarskiej Europy. Wulkaniczne, bazaltowe podłoże rodzi tu wina jedyne w swoim rodzaju, o których pisaliśmy nie raz. Spróbowaliśmy dwóch kolejnych – od Firriato, producenta kojarzonego głównie z zachodem Sycylii. Jego wina sprowadza do Polski Starwines.

Firriato Le Sabbie dell’Etna Bianco 2016 – ładna biel ze stoków wulkanu, bardzo aromatyczna – nuty brzoskwiń i moreli przypominają szczep viognier (choć wino powstało z carricante i catarratto). Całość jest przyjemnie świeża, ale i śródziemnomorsko bogata oraz zmysłowa. Dobrze zrobione, oryginalne wino w dobrej cenie (69 zł). ♥♥♥♡

Firriato Le Sabbie dell’Etna Rosso 2015 – dobre wino, lecz o dziwo mniej ciekawe niż biały bliźniak, bo jednak Etna ma dotąd większe sukcesy w czerwieni. Dosyć lekkie, ale na mocnej podporze tanin. Owoc – wiśnie, czereśnie – nie jest zbyt wyrazisty, może przez to, że przykrywa go delikatnie stajenny brett. Do tego wyczuwalny alkohol. Dałbym temu winu drugą szansę za pół roku (69 zł). ♥♥♥♡

Źródło win: nadesłane do degustacji przez importera

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.