Najwyższe odznaczenie winiarskie w świecie restauracji
Gdzie stołują się prawdziwi koneserzy wina? Drogę ku najlepszym restauracjom wskazują im odznaczenia o światowej renomie. Jednym z nich jest nagroda Wine Spectator Award of Excellence. Wybierając się do restauracji wyróżnionej takim tytułem, mamy pewność, że karta win zadowoli nasze podniebienia i pozwoli na harmonijne dopełnienie dań.
Skąd właściwie wzięła się nagroda „Award of Excellence”? Została ustanowiona przez magazyn Wine Spectator, który jest wiodącym, światowym autorytetem w dziedzinie wina. Jego redakcja bada świat wina od winnicy aż po stół, zwracając przy tym szczególną uwagę na rolę wina we współczesnej kulturzei dostarczając eksperckich recenzji ponad 18 tys. win każdego roku. Kupują go ponad 3 mln czytelników na całym świecie! Nie dziwi więc, że to odznaczenie, które liczy się w otoczeniu koneserów.
Restauracje, które wiedzą jak kojarzyć wino z daniem
Nagrodę Award of Excellence otrzymują restauracje, które oferują doskonale dobrany asortyment win wraz z tematycznym dopasowaniem do menu. Oznacza to, że restauracja musi posiadać bogatą kartę alkoholi, jak i profesjonalne doradztwo w kwestii łączenia win z daniami. Dzięki temu surowemu kryterium, każdy gość takiej restauracji może liczyć na prawdziwie wykwintną ucztę, pełną pysznych wrażeń.
Wyjątkowa karta win szybko przynosi renomę restauracji. Wiedzą o tym m.in. bracia Rafał i Piotr Wałęsowie – twórcy restauracji Sztuczka z Gdyni oraz Sztuczka Bistro z Sopotu. To dwie trójmiejskie restauracje, które już dwukrotnie zdobyły wyróżnienie Wine Spectator.
Dobra filozofia i improwizacja
Bracia Wałęsowie od samego początku mieli jasną wizję restauracji, której wysublimowane menu kulinarne zostanie harmonijnie uzupełnione bogatą karta win. Pierwszym krokiem było stworzenie wyjątkowego menu. Założyciel i doświadczony międzynarodowo kucharz Rafał Wałęsa nie miał wątpliwości, że należy stawiać na prostotę oraz inspirację lokalnymi smakami. Propozycjom z menu nie brakuje jednak modernistycznego twista, a filozofię szefów kuchni – Rafała Wałęsy i Kamila Kołodziejskiego – najlepiej oddaje porównanie do rockowej improwizacji.
Selekcja win dokonana przez specjalistów
W takim wyjątkowym otoczeniu sommelier Łukasz Chwojnicki tworzy godne odznaczeń karty win. Specjalista ten polega przede wszystkim na szerokiej selekcji oferowanej przez Faktorię Win à la carte. W konsultacji z ekspertami Faktorii powstała lista 220 win, co sprawia, że restauracje Wałęsów odznaczają się jedną z największych selekcji w Polsce.
W karcie odnajdziemy wina od kultowych producentów, między innymi włoskich – jak toskańskie Frescobaldi & Mondavi oraz trydenckie Elena Walch. Spośród propozycji tych winnic wyróżniają się szczególnie Pinot Grigio, Beyond The Clouds, Traminer oraz Luce i Nipozzano Riserva. Wprawione winiarskie oko nie pominie w menu również pereł światowego winiarstwa od Bressana i Château Musar.
Reprezentacyjna obsługa
Sukces trójmiejskich restauracji – Sztuczka i Sztuczka Bistro – nie byłby możliwy bez profesjonalnej obsługi, która bezbłędnie pomaga gościom wybrać odpowiedni alkohol do dania. To ostatni magiczny składnik sławy tych miejsc, który pozwala gościom zaznać prawdziwej kultury picia wina. Szkolenie personelu to niebagatelna sprawa dla tej klasy restauracji. Z tego względu Faktoria Win à la Carte poza wsparciem w doborze win, organizuje treningi dla pracowników lokalu. Wytworność miejsca objawia się doskonałym menu kulinarnym, kartą wysokiej jakości win oraz wiedzą reprezentacyjnego personelu.
Chcesz dowiedzieć się, jak możesz współpracować z Faktorią Win à la Carte?
Sprawdź naszą ofertę: https://www.faktoriawinalacarte.pl/wspolpraca
https://www.faktoriawinalacarte.pl/kolekcja-win/katalog/borgo-magredo-traminer
https://www.faktoriawinalacarte.pl/kolekcja-win/katalog/beyond-the-clouds
https://www.faktoriawinalacarte.pl/kolekcja-win/katalog/luce
https://www.faktoriawinalacarte.pl/kolekcja-win/katalog/nipozzano-riserva