Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Między Gruzją a Andaluzją

Komentarze

Słyszeliście o otskhanuri sapere albo aladasturi? A o doradilli lub calonie? Warsaw Wine Experience było świetną okazją do spróbowania całej masy ekscentrycznych win. Roiło się od nich przede wszystkim na stoiskach gruzińskich, ale także winiarskie potęgi zaoferowały niemało ciekawostek. Włoska albana z gruzińskiej amfory? Proszę bardzo. Wybitny, pełen górskiej świeżości blend spod Malagi? Jak najbardziej. Właśnie w poszukiwaniu takich perełek przeczesywałem kolejne stoiska, nie odmawiając sobie po drodze dobrego szampana czy riojy.

♥♥♥♥ Lamiable Champagne Grand Cru Brut

Wzorcowy szampan o zapachu pieczonego jabłka i ciasta z migdałami. Poważny, zwarty, ale zachowujący lekkość i elegancję. Z mocną, kamienną strukturą, a przy tym bardzo przystępny. Może i nie jest ekscentrykiem, ale jest arcysmacznym szampanem.

Kupisz w: Wine Bureau, cena: 149‒199 zł

♥♥♥♥ Shalvino Tsarapi Shalva Gvaramadze 2017

Dojrzewające w kwewri rkatsiteli pochodzące z nieformalnego kachetyjskiego cru Tsarapi. Ma piękny, intrygujący aromat pigwy, herbaty, miodu, tytoniu i piwa. Zachwyca fantastyczną kremową fakturą i słonym finiszem. Napięte, zmysłowe i jędrne.

♥♥♥♡ Puklavec Štajerska Slovenija Seven Numbers Furmint 2018

Na WWE nie brakowało świetnych wytrawnych tokajów, ale tradycyjnie już klasę pokazał także ten furmint ze słoweńskiej Styrii. Skoncentrowany, soczysty, w kolejnym roczniku zasługuje na brawa. Pyszna ekspresja cytrusów, kwiatów i miodu.

Kupisz w: Centrum Wina, cena: 90 zł

♥♥♥♥♡ Sedella Sierras de Málaga Vidueños de Sedella 2017

Perełka z okolic Malagi. Pochodzi z blisko 80-letniej winnicy, którą porastają muszkat aleksandryjski i takie osobliwości jak doradilla, montúa i calona. Dostajemy tu aromatyczną mieszankę nut tropikalnych, mandarynkowych, kwiatowych i herbacianych, która mogła się narodzić tylko tam, gdzie andaluzyjski przepych spotyka się z wysokogórskim chłodem i Morzem Śródziemnym. Bajeczny owoc, południowa ekspresja, gładka faktura, energia i słona mineralność.

Kupisz w: El Catador, cena: 119 zł

♥♥♥♥♡ Tre Monti Albana di Romagna Vitalba 2018

Jedno z najlepszych win Romanii, zrobione na pomarańczowo w gruzińskiej kwewri. W najnowszym roczniku zachwyca nawet bardziej niż w poprzednich. Fantastyczny, pomarańczowo-ananasowy aromat, cudowna jakość owocu, wysoka kwasowość i mocna struktura – wszystko to daje wielowymiarowe, długie i wybitne wino. Uczeń, który przerósł gruzińskich mistrzów.

Kupisz w: Dolio Vini, cena: 129 zł

♥♥♥♥ Lagvinari Imereti Aladasturi 2016

Mało znana odmiana z Gurii w zachodniej Gruzji w mistrzowskiej interpretacji Eko Glontiego, jednego z najbardziej cenionych naturalistów w kraju. Swój winiarski projekt założył wspólnie z Isabelle Legeron MW, nic więc dziwnego, że stawia na uprawę biodynamiczną. Fermentowane w kwewri wino częstuje niezwykłym aromatem granatów, suszonych liści i popiołu, gładką taniną i fantastyczną świeżością.

♥♥♥♥ Sazano Imereti Otskhanuri Sapere 2018

Kolejna gruzińska perełka, tym razem z Imeretii. Zrobiona z mniej znanej odmiany – dającej ciemne, ekspresyjne i taniczne wina. W tej interpretacji zachwyca jednak przede wszystkim precyzją i mineralnością. Do tego dochodzą zmysłowy aromat fiołka, jagód i pieprzu, mocna struktura, świeżość oraz długi finisz. Jest życie poza saperavi!

♥♥♥♥♡ Pujanza Rioja Cisma 2014

Perła w koronie baskijskiej bodegi, która okupuje najwyżej położone działki w Rioja Alavesa. W tym przypadku mamy do czynienia z niewielką (0,8 hektara) winnicą leżącą na wysokości 600 m n.p.m., porośniętą niemal stuletnimi krzewami. Wino dojrzewało 22 miesiące w dużych, 500-litrowych beczkach. Jest gęste, majestatyczne, wypełnione po brzegi nutami wiśni, śliwki, jeżyny, kawy i umami, fantastycznym, dojrzałym owocem oraz typową dla Pujanzy świeżością. Najbardziej śródziemnomorskie w stylu, a jednocześnie długowieczne wino producenta.

Kupisz w: Endorwina, cena: 699 zł

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.