Masciarelli: Marina z Abruzji
Gianni Masciarelli to wiodąca winiarnia w Abruzji, zarządzana przez Marinę Cvetić, żonę przedwcześnie zmarłego (2008) założyciela. Specjalizuje się w dwóch klasycznych lokalnych odmianach: białym trebbiano d’abruzzo i czerwonym montepulciano. Marina ma do dyspozycji parcele we wszystkich prowincjach regionu, zarówno blisko Adriatyku, jak i w wysoko położonych rejonach na przedgórzu Apeninów. Pod własnym nazwiskiem Cvetić butelkuje wina o nieco lżejszej strukturze, bardziej wonne, subtelniejsze. Te sprzedawane pod marką Masciarelli to kwintesencja południowego, wyrazistego stylu – wina o mocnej budowie, ale wciąż bardzo eleganckie.
Gianni Masciarelli Trebbiano d’Abruzzo 2020
Popisowe młode trebbiano o przyjemnym, miękkim, gładkim, pełnym nut dojrzałych jabłek zapachu, słono-mineralnym charakterze, świetnie ułożone, górsko-morskie, ujmujące swą prostolinijnością, a jednocześnie oryginalnością. Przyjazne podniebieniu i napięte. A wszystko w doskonałej równowadze (55,90 zł). ♥♥♥♥
Marina Cvetić Trebbiano d’Abruzzo Riserva 2018
Zmysłowe, eleganckie, doskonale zrównoważone trebbiano o delikatnej nucie gruszkowo-jabłecznej, sienne, łąkowe, dobrze dojrzałe. Wino obfite, krągłe, ale zachowujące świeżość. Nawet przez moment nie czuć 14 proc. alkoholu. Klasa! (202 zł). ♥♥♥♥
Gianni Masciarelli Montepulciano d’Abruzzo 2018
Owocowo-korzenne, średnio skoncentrowane, czyste wino o chrupkim, czereśniowym charakterze. Mnóstwo w nim przestrzeni i energii. Napięte, soczyste, rześkie, o ładnie zaznaczonym, ale nienadmiernym garbniku. Ultrapijalne, niezastąpione w kuchni (75 zł). ♥♥♥♡+
Marina Cvetić Montepulciano d’Abruzzo Riserva S. Martino Rosso 2017
Krwiste, esencjonalne montepulciano z nutą kawy z mlekiem w ataku, potem owocowe, o aromacie czarnej porzeczki i jeżyn, wyraźnie taniczne, wciąż młode. Wino o nieco lżejszej strukturze, niż opisane poniżej Gemma, ale także z dużym potencjałem (164 zł). ♥♥♥♥
Gianni Masciarelli Montepulciano d’Abruzzo Riserva Villa Gemma 2013
Flagowe montepulciano Masciarellich z winnic w San Martino sulla Marrucina leżących 400 m n.p.m. Dojrzewa dwa lata w dębie i kolejne trzy w butelkach. Taniczne, głębokie, świetnie zrównoważone i, mimo ośmiu lat na karku, niezwykle świeże. Krwiste, o soczystej wiśniowej nucie. Wyraziste, choć niemal już idealnie wypolerowane taniny. Napięte, zmysłowe, głębokie wino z potencjałem dojrzewania na kolejne dwie dekady (333 zł). ♥♥♥♥♡
Wina sprowadza do Polski Vininova. Do kupienia w sklepach importera.
Źródło win: nadesłane do degustacji przez importera.