Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Mas Candí Segunyola Brut Nature 2017

Komentarze

W trakcie tegorocznego Warsaw Wine Experience tradycyjnie nie zabrakło objawień. Moją uwagę przykuła zwłaszcza selekcja katalońskich bąbli. Warto odnotować m.in. obecność Mas Candí, jednego z mniej znanych producentów zrzeszonych w Corpinnat, który może pochwalić się własnym stylem i dobrą relacją jakości do ceny. Projekt powstał w 2006 roku z inicjatywy czwórki Katalończyków – Ramona Jané, Mercè Cuscó, Toniego Carbó i Any Serry. Z czasem na pokładzie została pierwsza dwójka. Ramon i Mercè – prywatnie para – gospodarują na 40 hektarach w Penedès, skupiając się przede wszystkim na nieskointerwencyjnych bąblach. Ich oczkiem w głowie są stare krzewy odmiany xarel.lo, ale słyną także z uprawy starych katalońskich szczepów, takich jak czerwone sumoll i trobat.

Historia Ramona i jego rodziny dobrze obrazuje zmiany w świecie cavy i win musujących w ogóle. Jego dziadek początkowo sam butelkował wina, ale z czasem doszedł do wniosku, że bardziej opłacalne będzie odsprzedawanie gron dużym producentom. Trzeba było dwóch pokoleń, by jego wnuk, zebrawszy szlify w Szampanii i Burgundii, wrócił do rodzinnej winnicy, by dołączyć do rewolucji winogrodników chcących robić wina na własną rękę. I choć para do dzisiaj odsprzedaje połowę zbiorów (przede wszystkim do Raventós i Blanc), druga połowa trafia do ich autorskich win. 

Poniżej dwa wina od Mas Candí i inne ciekawe propozycje od producentów nie-cavy. Prawdziwym unikatem jest musiak od Colet Navazos z dodatkiem… andaluzyjskiego palomino. Wszystkie wina dostępne są w ofercie El Catador. 

Mas Candí Corpinnat Brut Nature 2019

Blend macabeo, xarel·lo i sumolla dojrzewający 14 miesięcy na osadzie. W aromacie dominują jabłko, mirabelka i nuty chlebowe. Delikatne, świetnie skrojone, z umiarkowaną, śródziemnomorską kwasowością (79 zł). ♥♥♥♡

Mas Candí Corpinnat Segunyola Brut Nature 2017

Wyjątkowe xarel·lo, które spędziło na osadzie aż 4 lata. Grona pochodzą z 65-letniej winnicy nasadzonej przez dziadków Ramona Jané. W dojrzałej, pełnej migdałów i orzechów stylistyce znalazło się sporo miejsca dla owocu spod znaku jabłka, pomarańczy i brzoskwini oraz kamiennej mineralności. Ekspresyjne, rozłożyste, jędrne i wciągające. Świetna relacja jakości do ceny (109 zł). ♥♥♥♥+

Recaredo Corpinnat Subtil Brut Nature 2016

Ponownie xarel.lo (dojrzewające 37 miesięcy na osadzie), ponownie bez dosage, ale w zupełnie innej, wertykalnej i eleganckiej stylistyce. Zamiast owocowej jędrności, dostajemy zegarmistrzowską precyzję, nuty cytrusów, gruszki i chleba, szczupłość i wyrazistą kwasowość. Wielka klasa (249 zł). ♥♥♥♥♡

Equipo Navazos Clàssic Penedés Colet Navazos Extra Brut Reserva 2017

Kolejny ekscentryk, będący efektem współpracy Colet Vins i Equipo Navazos, producenta kojarzonego głównie z sherry. Zrobiony z chardonnay, uzupełnionego po degorżowaniu manzanillą (także w wersji długo starzonej – pasada). W aromacie dostajemy nuty cytrusów, fenkułu i wanilii. Andaluzyjski wkład jest wyczuwalny pod postacią nut oksydacyjnych, umami i wyraźnej słoności. Złożone, mocno wytrawne, a jednocześnie krągłe, kremowe, sycące i apetyczne (179 zł). ♥♥♥♥+

Wino sprowadza do Polski El Catador. Do kupienia w sklepach stacjonarnych i internetowym importera. 

Źródło win: degustowane w czasie Warsaw Wine Experience.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.