Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

#Ludzie: Artur Zarzycki

Komentarze

Artur Zarzycki

Artur Zarzycki

Przygodę z winem rozpoczął w 2004 r. w Londynie w restauracji Maze Gordona Ramsaya, następnie pracował w 1707 Wine Bar, od 2009 r. jako sommelier w restauracji Amber Room w Warszawie, gdzie przejął kartę win po Łukaszu Szumskim i rozbudował ją do 320 pozycji (prowadzona obecnie przez Pawła Demianiuka karta została wyróżniona przez „Wine Spectator”). Posiada certyfikat WSET Advanced. Jego pasją są podróże, zwłaszcza po Ameryce Południowej, a marzeniem – własny import wina. Marzenia się spełniają, od lipca 2012 działa firma Vive le Vin.

Mój ulubiony region winiarski to…

…oczywiście Burgundia. Dla mnie to esencja elegancji i szlachetności.

Gdy myślę o reinkarnacji, to jestem szczepem…

…zdecydowanie Pinot Noir. Nadal mnie zaskakuje.

Na co dzień piję wino…

Nie jestem wybredny, lubię eksperymentować. Każde wino poprawnie zrobione powinno znaleźć swojego odbiorcę.

Wino, które zmieniło moje życie to…

…niezapomniane Meursault Narvaux od Vincenta Girardin, rocznik 2005. Poezja!

Najwięcej wydałem na butelkę…

Dom Pérignon 1985.

Wino i jedzenie – warto łączyć?

Wino jest jedynym dodatkiem do potraw, które pozwala naszym kubkom smakowym wspiąć się na szczyt odczuwalności i zasypać nas niepowtarzalnymi wrażeniami. Oczywiście przy eksperymentowaniu w doborze odpowiednich win do dań bywa, że dochodzi do katastrofy, ale ile mamy satysfakcji, gdy po upadku przyjdzie czas na sukces.

Najtrudniejsze w winie jest

Rozpoznanie jego struktury.

Butelka, o której marzę

Może nie butelka, ale chętnie siorbnąłbym łyka obojętnie którego rocznika wina La Tâche Domaine de la Romanée-Conti.

Ludzie piszący o winie nadużywają słowa

Może nie ci, którzy piszą, ale ci, którzy je sprzedają. Mam na myśli sytuację, w której pada określenie „fajne”.

Przyszłość wina to 

Celebracja każdej szczęśliwej chwili naszego życia!

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.

  • Piotr

    W jednej z warszawskich restauracji (nie powiem jakiej) jako kelner, miałem przyjemność uczestniczyć w szkoleniu organizowanym przez pana Artura. Facet naprawdę zna się na rzeczy i potrafi zarażać pasją, od tego spotkania żywiej zainteresowałem się winami i wciąż pogłębiam wiedzę na ten temat. Panu Arturowi życzę samych sukcesów i degustacji a Tâche Domaine de la Romanée-Conti.