Andrzej Strzelczyk mistrzem
Nowym mistrzem Polski sommelierów został Andrzej Strzelczyk. Pracujący w hotelu Le Régina, z którym wywiad możecie przeczytać tutaj, wyprzedził w finale Pawła Białęckiego (Atelier Amaro) oraz Pawła Demianiuka (Amber Room). To było już piąte podejście Andrzeja Strzelczyka, który w przeszłości zajął II i trzykrotnie III miejsce w mistrzostwach. Tym razem dopiął swego. Swoim uporem i konsekwencją przypomniał nam Gérarda Basseta, najbardziej utytułowanego sommeliera na świecie, który mistrzowskie laury zdobył dopiero w czwartym podejściu.
Finał był bardzo trudny. Nową konkurencją było rozlanie butelki magnum (1500 ml) szampana na dwanaście równych porcji bez cofańców, w ciągu zaledwie 3 minut. W degustacji w ciemno trzeba było rozpoznać rzadkie i jadowite wina takie jak utlenione białe Arbois Savagnin 2006 i Blaufränkisch Moric 2007, a także gin, miód pitny, whiskey, cachaçę (nikt sobie nie poradził i się wcale nie dziwimy) i niekalwadoski calvados. Kandydaci polecali również wina do niełatwego menu, w którym widniała m.in. terrina z foie gras i grasicy, pieczony halibut w sosie homarowym, gicz jagnięcia confit i ser fontina. Paweł Białęcki do jagnięcia proponował Primitivo, Paweł Demianiuk – Cabernet Sauvignon z RPA, Andrzej Strzelczyk – portugalską Bairradę.
Redaktorzy Winicjatywy z pewnością nie poradziliby sobie z poprawianiem upstrzonej błędami karty win, z której widniały m.in. Antinori Tignanello 2002 IGT Toscana (wino nie powstało w tym kiepskim roczniku), Möet & Chandon Ice Impérial (taki szampan podobno istnieje, ale dwukropek postawiony jest nad niewłaściwą literą!) czy Seghesio Sonoma County Old Vine Zinfandel 2008 (jedyne wino w karcie, którego nie trzeba było poprawiać). O dekantowaniu nad świecą i interakcji z gośćmi po angielsku już nie wspominamy.
W zaciętych eliminacjach IV miejsce zajął Kamil Wojtasiak z Butchery & Wine, V miejsce – Łukasz Bester z Winkolekcji a VI – jego brat Jan pracujący w tym samym wine barze. Winicjatywa gratuluje wszystkim uczestnikom. W Polsce mamy mało sommelierów, ale ci, których mamy, to naprawdę zdolni chłopcy. Wideorelacja z Mistrzostw już wkrótce na naszym portalu.
Dotychczasowi laureaci mistrzostw Polski sommelierów:
1996 I MPS: Sabina Książek (I miejsce) – Michał Jancik (II miejsce) – Piotr Kamecki (III miejsce)
1998 II MPS: Piotr Kamecki – Filip Lesiak – Zbigniew Porębski
2000 III MPS: Michał Jancik – Piotr Kamecki – Grzegorz Marzec
2002 IV MPS: Henryk Mach – Grzegorz Marzec – Piotr Więcławski
2004 V MPS: Henryk Mach – Jacek Szweda – Grzegorz Marzec
2005 VI MPS: Henryk Mach – Jerzy Kruk – Grzegorz Marzec
2006 VII MPS: Grzegorz Marzec – Jerzy Kruk – Magdalena Bednarek
2007 VIII MPS: Tomasz Kolecki-Majewicz – Dariusz Jażdżyk – Andrzej Strzelczyk
2009 IX MPS: Tomasz Kolecki-Majewicz – Krzysztof Kocierz – Andrzej Strzelczyk
2010 X MPS: Tomasz Kolecki-Majewicz – Andrzej Strzelczyk – Paweł Białęcki
2011 XI MPS: Paweł Demianiuk – Paweł Białęcki – Andrzej Strzelczyk
Organizatorem Mistrzostw Polski Sommelierów było Stowarzyszenie Sommelierów Polskich a patronem medialnym wydarzenia była Winicjatywa.