#Ludzie cydru: Krzysztof Maurer
Krzysztof Maurer, P.P.U.H. Tłocznia Maurer
Od 2002 roku zajmuje się produkcją soków naturalnych, od 2012 produkuje też cydr. Nazwał go Jabcok, bo to zadziorna i kontrowersyjna nazwa. Wytwarza okowity owocowe w 15 smakach. W najbliższej przyszłości planuje rozszerzenie produkcji i dalsze przetwarzanie owoców.
Dlaczego cydr?
Jako właściciel tłoczni soków od 12 lat wciąż staram się rozszerzać gamę produktów. Produkcja cydru jest naturalną konsekwencją tego, co robię, a dodatkowo od strony logistyki zaplecza nie stanowi to dla nas wielkiego wyzwania.
Żeby robić cydr w Polsce trzeba…
Żeby robić w Polsce cydr legalnie, swobodnie i bez limitów, trzeba spełnić takie wymagania, jak duży producent wyrobów winiarskich.
W jakim kierunku będzie się rozwijał polski cydr?
Trudno powiedzieć, to zależy od wielkich graczy rynkowych tej branży. Na razie idzie to w złym kierunku, bo oferuje się napój nie w pełni naturalny, tylko dosładzany i modyfikowany.
W rozwoju kultury cydrowej w Polsce pomogłyby…
Liczne degustacje i uświadamianie konsumentom, co to jest naturalny, prawdziwy jabłecznik.
Najlepsze jabłka do produkcji cydru…
Jabłka łąckie – mają swoją góralską nutkę.
Moje ulubione cydry zagraniczne pochodzą z…
Spotkałem tylko jeden, który mi odpowiadał. Był to cydr naturalny od małego, regionalnego producenta z Niemiec.
Moim cydrem najlepiej popijać…
„Jabcok” jest dobry na każdą okoliczność.
Największe marzenie polskiego cydrownika…
…żeby wszyscy wytwórcy produkowali w 100% cydry jabłkowe, tylko i wyłącznie z moszczu jabłkowego.
Cydry Krzysztofa Maurera są naturalnie mętne i niesiarkowane. Kosztują od 8 do 11 zł za 0,5 l, można je kupić w sklepie firmowym w miejscowości Zabrzeż (woj. małopolskie) oraz w sklepach na terenie całej Polski.