#Ludzie cydru: Marcin Wiechowski
Marcin Wiechowski,
Kwaśne Jabłko
Z wykształcenia jest psychologiem, w rubryce zawód zazwyczaj wpisuje „rolnik”, a zajmuje się projektem Kwaśne Jabłko, czyli cydrem, agroturystyką degustacyjną, pozytywną oazą na mapie Warmi. Wszystko w wersji eko.
Dlaczego cydr?
Dużym skrótem myślowym byłoby stwierdzenie, że taki mamy klimat. Pierwszą miłością były i pozostają wina, ale po wizycie u Toma Olivera z Herefordshire zrozumiałem, że winogrona nie mają monopolu na niesamowitą głębię aromatów.
Żeby robić cydr w Polsce trzeba…
Robić cydr przez 5-10 lat ustawicznie się kształcąc i eksperymentując, a jednocześnie nie tracąc z pola widzenia podstawowej prawdy, że cydry robi się z jabłek. Tylko z jabłek…
W jakim kierunku będzie się rozwijał polski cydr?
Zakładając, że jestem Polakiem i robię cydr w Polsce mogę bez konsekwencji odpowiedzieć na pytanie „w jakim kierunku będzie się rozwijał mój cydr?” Tak więc – będzie coraz lepszy.
W rozwoju kultury cydrowej w Polsce pomogłoby…
… gdyby ludzie pili więcej cydru.
Najlepsze jabłka do produkcji cydru to…
Najlepsze są jabłka odmian cydrowych (analogia winiarska sama się nasuwa na myśl…). W Polsce nie mamy właściwie takich odmian więc korzystamy z jabłek, którym jest do nich najbliżej. Z mojego doświadczenia najlepsze rezultaty można osiągnąć z jabłek tzw. „starych odmian”, a najlepszą odmianą na cydr jednoszczepowy jest antonówka.
Moje ulubione cydry zagraniczne pochodzą z…
Najlepszy cydr jaki kiedykolwiek piłem to był cydr od Toma Oliviera z Anglii.
Moim cydrem najlepiej popijać…
Zarówno smutek jak i radość. A kulinarnie: cydr cichy Miłakowo to partner dla serów dojrzewających, cydr cichy Włodowo I to para z potrawami lekkimi z drobiu i z wieprzowiny, a cydr musujący Włodowo jest dobry jako aperitif.
Największe marzenie polskiego cydrownika to…
Pić wiele dobrych cydrów od innych polskich cydrowników.
W Kwaśnym Jabłku powstają trzy cydry: dwa ciche wytrawne (Miłakowo i Włodowo I) i jeden wytrawy musujący (wtórna fermentacja w butelce). Wszystkie z jabłek starych odmian z sadów ekologicznych certyfikowanych i niecertyfikowanych. Od rocznika 2014 nie są siarkowane na żadnym etapie produkcji. Cydry będą dostępne w sprzedaży jesienią 2014 r. W Kawaśnym Jabłku (miejscowość Włodowo na Warmi) powstaje też niewielka agroturystyka, w której od przyszłego sezonu będzie można degustować cydry i zażywać relaksu.