Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

#Ludzie cydru: Tomasz Rembowski

Komentarze

Tomasz Rembowski

Tomasz Rembowski, Cydr Wielkopolski 

Od ponad 12 lat jest producentem soków tłoczonych, wytwarzanych przede wszystkim na bazie jabłek. W przyszłości chciałby skupić się na promocji kultury spożywania cydru przygotowanego według tradycyjnej receptury.

Dlaczego cydr?

Jest to produkt o wspaniałym smaku, głęboko zakorzeniony w przedwojennej tradycji kulinarnej. Posiada także właściwości zdrowotne.

Żeby robić cydr w Polsce trzeba…

Wykazać się ogromną determinacją, by przebrnąć przez gąszcz przepisów.

W jakim kierunku będzie się rozwijał polski cydr?

W mojej ocenie dominować będą przemysłowe cydry produkowane na masową skalę, z niewielkim udziałem małych przedsiębiorców wytwarzających cydry tradycyjnymi metodami.

W rozwoju kultury cydrowej w Polsce pomogłoby…

Propagowanie kultury picia cydru, a także stworzenie odpowiednich warunków prawnych dla producentów, ułatwiających im jego produkcję.

Najlepsze jabłka do produkcji cydru to… 

Odmiany tradycyjne.

Moje ulubione cydry zagraniczne pochodzą z…

…Walii.

Największe marzenie polskiego cydrownika to…

Stworzenie prawa, które ułatwi producentom wprowadzanie cydru do legalnej sprzedaży. 

Cydr Wielkopolski  został wytworzony na bazie XIX wiecznej receptury bez dodatku cukru (jest jabłecznikiem wytrawnym) ani siarki, bąbelki są naturalne i pochodzą z wtórnej fermentacji w butelce. Od niedawna można go znaleźć w sprzedaży w lokalnych punktach gastronomicznych w cenie ok. 6 zł, ale z pewnością niebawem pojawi się też w większych miastach.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.