#Ludzie cydru: Tomasz Rembowski
Tomasz Rembowski, Cydr Wielkopolski
Od ponad 12 lat jest producentem soków tłoczonych, wytwarzanych przede wszystkim na bazie jabłek. W przyszłości chciałby skupić się na promocji kultury spożywania cydru przygotowanego według tradycyjnej receptury.
Dlaczego cydr?
Jest to produkt o wspaniałym smaku, głęboko zakorzeniony w przedwojennej tradycji kulinarnej. Posiada także właściwości zdrowotne.
Żeby robić cydr w Polsce trzeba…
Wykazać się ogromną determinacją, by przebrnąć przez gąszcz przepisów.
W jakim kierunku będzie się rozwijał polski cydr?
W mojej ocenie dominować będą przemysłowe cydry produkowane na masową skalę, z niewielkim udziałem małych przedsiębiorców wytwarzających cydry tradycyjnymi metodami.
W rozwoju kultury cydrowej w Polsce pomogłoby…
Propagowanie kultury picia cydru, a także stworzenie odpowiednich warunków prawnych dla producentów, ułatwiających im jego produkcję.
Najlepsze jabłka do produkcji cydru to…
Odmiany tradycyjne.
Moje ulubione cydry zagraniczne pochodzą z…
…Walii.
Największe marzenie polskiego cydrownika to…
Stworzenie prawa, które ułatwi producentom wprowadzanie cydru do legalnej sprzedaży.
Cydr Wielkopolski został wytworzony na bazie XIX wiecznej receptury bez dodatku cukru (jest jabłecznikiem wytrawnym) ani siarki, bąbelki są naturalne i pochodzą z wtórnej fermentacji w butelce. Od niedawna można go znaleźć w sprzedaży w lokalnych punktach gastronomicznych w cenie ok. 6 zł, ale z pewnością niebawem pojawi się też w większych miastach.