Le Colture – wzorcowe prosecco
Prosecco nie ma ostatnio dobrej prasy m.in. z powodu ekologicznych nadużyć, o których pisaliśmy niedawno. Nigdy wszak dość przypominania, że Prosecco DOC, produkowane z rozległych płaskich winnic na całym obszarze winiarskiego Veneto i Friuli, jest czymś zupełnie innym niż tradycyjne wino musujące z urokliwych wzgórz wokół Conegliano i Valdobbiadene – winiarzom na osłodę ogromnego poszerzenia areału apelacji przyznano prawo do nazwy Prosecco Superiore DOCG. W kieliszku te wina dzieli przepaść i dobrze pokazała to degustacja online arcysolidnego producenta Le Colture. Jeśli prosecco, to tylko takie!
Le Colture Prosecco Superiore Cartizze Dry
Jak na Cartizze – najmocniej nasłonecznione wzgórze w Valdobbiadene, gdzie powstają zwykle wina półsłodkie („dry”), wino raczej po wytrawnej stronie mocy – skoncentrowane, nasycone owocem, mocno dojrzałe, ze schowaną kwasowością, ale i czystością. Bardzo dobre – do wyższej oceny brakuje nieco nerwu (119 zł). ♥♥♥♡+
Le Colture Prosecco Superiore Valdobbiadene Brut Fagher
Prosecco w kluczu bardzo świeżym i czystym, niezwykle atrakcyjnym w swoich nutach gruszki i białych migdałów. Lekko muśnięte cukrem, czyli w stylu tradycyjnego bruta, a nie modnych ostatnio brut nature. Jak na podstawową etykietę producenta wino bliskie wybitności (65 zł). ♥♥♥♥
Wina importuje do Polski Le Barbatelle. Do kupienia m.in. w sklepie internetowym importera.
Źródło wina: udostępnione do degustacji przez producenta.