Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Kwestionariusz: drugie życie odmian

Komentarze

Słyszysz carménère – myślisz Chile. Większość ludzi poza Francją, gdy ma ochotę na sauvignon blanc, sięgnie po butelkę z nowozelandzkiego Marlborough. Jak migrowały szczepy i jak zmieniał się ich smak w nowych miejscach?

Sauvignon Blanc. © Riojawine.com

Sauvignon blanc

SKĄD POCHODZISZ?

Z Doliny Loary we Francji.

JAKI BYŁEŚ W SWOIM KRAJU I DLACZEGO?

Najlepsze wina z moich gron nad Loarą powstają w apelacjach Pouilly-Fumé i Sancerre, gdzie sprzyja mi gleba bogata w kredowy wapień i krzemionkę. Powstają tam wina o mineralnej gęstości, równoważone moją naturalnie wysoką kwasowością. Zdobyłem też popularność w Bordeaux, gdzie wspólnie z sémillon daję świetne beczkowe wina.

DLACZEGO WYJECHAŁEŚ?

Chciałem zażyć więcej słońca.

JAKI JESTEŚ W NOWEJ OJCZYŹNIE I DLACZEGO?

Bardzo cenię sobie nowozelandzki region Marlborough, z jego wysokimi dawkami promieniowania UV, a także metodycznym i zaawansowanym podejściem winogrodników do uprawy. Dzięki temu zyskałem nowe oblicze – wzbogaciłem swój profil aromatyczny o egzotyczne nuty marakui, a moja cytrusowa kwasowość dostała zastrzyk dodatkowej energii.

Dalsza część tekstu dostępna tylko dla prenumeratorów Fermentu

Zaprenumeruj już teraz!
i zyskaj dostęp do treści online, zniżki na imprezy oraz szkolenia winiarskie!

Zaprenumeruj!