Kwestionariusz: drugie życie odmian
Słyszysz carménère – myślisz Chile. Większość ludzi poza Francją, gdy ma ochotę na sauvignon blanc, sięgnie po butelkę z nowozelandzkiego Marlborough. Jak migrowały szczepy i jak zmieniał się ich smak w nowych miejscach?
Sauvignon blanc
SKĄD POCHODZISZ?
Z Doliny Loary we Francji.
JAKI BYŁEŚ W SWOIM KRAJU I DLACZEGO?
Najlepsze wina z moich gron nad Loarą powstają w apelacjach Pouilly-Fumé i Sancerre, gdzie sprzyja mi gleba bogata w kredowy wapień i krzemionkę. Powstają tam wina o mineralnej gęstości, równoważone moją naturalnie wysoką kwasowością. Zdobyłem też popularność w Bordeaux, gdzie wspólnie z sémillon daję świetne beczkowe wina.
DLACZEGO WYJECHAŁEŚ?
Chciałem zażyć więcej słońca.
JAKI JESTEŚ W NOWEJ OJCZYŹNIE I DLACZEGO?
Bardzo cenię sobie nowozelandzki region Marlborough, z jego wysokimi dawkami promieniowania UV, a także metodycznym i zaawansowanym podejściem winogrodników do uprawy. Dzięki temu zyskałem nowe oblicze – wzbogaciłem swój profil aromatyczny o egzotyczne nuty marakui, a moja cytrusowa kwasowość dostała zastrzyk dodatkowej energii.
Zaloguj się
Zaprenumeruj już teraz!
i zyskaj dostęp do treści online, zniżki na imprezy oraz szkolenia winiarskie!