Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Kupmy beczkę tokaju! – edycja 2018

Komentarze

21 kwietnia odbędzie się szósty już edycja Wielkiej Aukcji Tokajskiej. Tę unikatową w skali naszej części Europy imprezę Winicjatywa relacjonuje co roku – tu przeczytacie relację z 2016 roku. Zaś rok temu po raz pierwszy wraz z naszymi Czytelnikami wylicytowaliśmy beczkę znakomitego Furminta. Kvaszinger Furmint Meszes trafił do szczęśliwców latem zeszłego roku, a tej wiosny osiągnął szczyt formy – znakomicie owocowy, subtelnie mineralny, niezwykle kompletny – pije się go dziś znakomicie.

W tym roku ponownie będziemy licytować beczkę jednego z najlepszych tokajów. Po zabutelkowaniu to rzadkie wino – tylko 180 butelek – trafi wyłącznie do naszych Czytelników. Nie będzie dostępne w żadnym sklepie ani w Polsce, ani w innych krajach.

A jakie wino? By je wybrać, nasi redaktorzy Wojciech Bońkowski, Maciej Nowicki, Maciej Świetlik wybrali się w styczniu do Tokaju, by przedpremierowo spróbować blisko 50 win, które oferowane będą na tegorocznej aukcji. Wśród nich są wytrawne Furminty i Hárslevelű z rocznika 2017, słodkie tokaje z 2014–16 oraz wiele specjalnych partii obejmujących starsze roczniki.

Butelki zakupione na Aukcji mają okolicznościowe etykiety.

Po długich deliberacjach wybraliśmy najlepsze:

Bodrog Borműhely Tokaji Furmint Lapis Selection 2017

O tym garażowym producencie (4,5 hektara winnic) jest głośno od kilku sezonów. Niezwykle eleganckie, subtelne wytrawne Furminty z działek Várhegy, Halas i grand cru Lapis prędko dołączyły do tokajskiej czołówki. Krisztián Farkas (na zdjęciu po prawej) i János Hajdú zaczęli jak rasowy start-up, w wynajętej stodole i niemiłosiernie ciasnej piwniczce, w której z trudem mieści się 30 beczek. Na początku skupili się na winach wytrawnych, stopniowo wprowadzając do oferty słodki Szamorodni, a od rocznika 2013 – bardzo interesujące, wyważone, soczyste Aszú 6 puttonyos z winnicy Deák wydzierżawionej od Oremus. Sądząc po degustacji z beczek, 2017 będzie jeszcze lepszy!

Przede wszystkim jednak János i Krisztián dalej dopracowują swoje wina wytrawne. Nabyli 2,5 hektara w nowej winnicy – Nagyka, wprowadzili tańsze wino Tokaj Dry. Rocznik 2017 zapowiada się w Tokaju najlepiej w tej dekadzie zarówno dla win słodkich (szlachetnej pleśni było bardzo dużo, co jest wyjątkiem w ostatnich latach), jak i wytrawnych. Tym ostatnim pomógł chłodniejszy niż zwykle sezon, dzięki czemu wina mają wyższą kwasowość i klasyczną, iście tokajską, cytrusową energię. Warunki te sprzyjały najlepiej eksponowanym winnicom takim jak grand cru Lapis, leżące na wulkanicznej glebie z pełną wystawą południową. W Bodrog Borműhely wytłoczono łącznie ok. 1,2 tys. litrów Furminta z tej winnicy.

My jednak poszliśmy dalej – spróbowaliśmy wina ze wszystkich sześciu beczek i wybraliśmy dla Was jedną, najlepszą – 1-roczną baryłkę z dębu węgierskiego, w której wino wydało nam się najczystsze, najbardziej mineralne i najdłuższe. Wino powstało z winnicy prowadzonej ekologicznie, z 47-letnich krzewów. Ma 13% alk. i 3 g/l cukru resztkowego – jest całkowicie wytrawne, zdrowo kwasowe, czyste, wręcz purystyczne. Butelkowane będzie w maju 2018, polecamy je pić w przedziale jesień 2018–2023.

Ta właśnie specjalna beczka trafi na tokajską Aukcję i jesteśmy zdeterminowani, żeby ją zdobyć! Dołącz do nas!

Winiarze zapraszają do piwnicy. To unikatowe wino oferowane jest wyłącznie w liczbie 200 butelek. Nie będzie dostępne w żadnym sklepie – jedyną możliwością zakupu jest subskrypcja niniejszej oferty.

Zbieramy również grupę chętnych do licytowania dwóch kolejnych win:

Samuel Tinon Tokaji Szamorodni Dry 2011

Unikatowe w skali światowej wino wytrawne z gron dotkniętych szlachetną pleśnią, jednak w odróżnieniu od klasycznych tokajów fermentowane do wytrawności w niedopełnionych beczkach – na powierzchni wina tworzy się warstewka drożdży (flor), miarkując utlenienie wina i nadając mu wyjątkowego, korzennego posmaku. Technika produkcji podobna jest do sherry fino i jurajskiego vin jaune, jednak wino z odmiany Furmint ma inny profil aromatyczny i parametry techniczne (14,3% alk., 2 g/l cukru). Wino kolekcjonerskie, które może leżakować ponad 30 lat. W roczniku 2011 powstała bardzo mała ilość wina, sprzedawane będzie tylko na Aukcji – jest to więc jedyna możliwość jego zakupu.

Szent Benedek Tokaji Szamorodni Édes 2012

Bardzo mała partia (60 butelek) doskonałego słodkiego wina od garażowego producenta z Tállyi (zwracaliśmy na niego uwagę tutaj). Słodycz i struktura na poziomie dobrego Aszú 5-putniowego (130 g cukru), wino jest jednak mniej utlenione, przystępniejsze. Gotowe do picia już dziś i przez najbliższe 5 lat. Bardzo dobra okazja!

Rezerwuj wina

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.

  • (Blogger)

    Czy macie problem z linkiem do rezerwacji? W moim przypadku link nie działa prawidłowo.

    • (Winicjatywa)

      Michal Bogaczynski

      Dzięki za sygnał, już poprawione.

  • Spóźnione, bo spóźnione ale szczere gratulacje z okazji wygranych licytacji. Brawo!!!

    Przy okazji pytanie do Redakcji i do wszystkich innych którzy w ostatnim czasie pokonywali trasę Warszawa – Tokaj samochodem.

    Którędy jechaliście i ile czasu zajął Wam przejazd?

    • Grzegorz Capała

      TAK TAK CZEKAMY NA OPIS PRZEBIEGU LICYTACJI , DZIŚ JUŻ WTOREK I NIC NIE PISZECIE :(