Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Kupmy beczkę tokaju!

21 kwietnia odbędzie się szósty już edycja Wielkiej Aukcji Tokajskiej. Tę unikatową w skali naszej części Europy imprezę Winicjatywa relacjonuje co roku – tu przeczytacie relację z 2016 roku. Zaś rok temu po raz pierwszy wraz z naszymi Czytelnikami wylicytowaliśmy beczkę znakomitego Furminta. Kvaszinger Furmint Meszes trafił do szczęśliwców latem zeszłego roku, a tej wiosny osiągnął szczyt formy – znakomicie owocowy, subtelnie mineralny, niezwykle kompletny – pije się go dziś znakomicie.

W tym roku ponownie będziemy licytować beczkę jednego z najlepszych tokajów. Po zabutelkowaniu to rzadkie wino – tylko 180 butelek – trafi wyłącznie do naszych Czytelników. Nie będzie dostępne w żadnym sklepie ani w Polsce, ani w innych krajach.

A jakie wino? By je wybrać, nasi redaktorzy Wojciech Bońkowski, Maciej Nowicki, Maciej Świetlik wybrali się w styczniu do Tokaju, by przedpremierowo spróbować blisko 50 win, które oferowane będą na tegorocznej aukcji. Wśród nich są wytrawne Furminty i Hárslevelű z rocznika 2017, słodkie tokaje z 2014–16 oraz wiele specjalnych partii obejmujących starsze roczniki.

Butelki zakupione na Aukcji mają okolicznościowe etykiety.

Po długich deliberacjach wybraliśmy najlepsze:

Bodrog Borműhely Tokaji Furmint Lapis Selection 2017

O tym garażowym producencie (4,5 hektara winnic) jest głośno od kilku sezonów. Niezwykle eleganckie, subtelne wytrawne Furminty z działek Várhegy, Halas i grand cru Lapis prędko dołączyły do tokajskiej czołówki. Krisztián Farkas (na zdjęciu po prawej) i János Hajdú zaczęli jak rasowy start-up, w wynajętej stodole i niemiłosiernie ciasnej piwniczce, w której z trudem mieści się 30 beczek. Na początku skupili się na winach wytrawnych, stopniowo wprowadzając do oferty słodki Szamorodni, a od rocznika 2013 – bardzo interesujące, wyważone, soczyste Aszú 6 puttonyos z winnicy Deák wydzierżawionej od Oremus. Sądząc po degustacji z beczek, 2017 będzie jeszcze lepszy!

Przede wszystkim jednak János i Krisztián dalej dopracowują swoje wina wytrawne. Nabyli 2,5 hektara w nowej winnicy – Nagyka, wprowadzili tańsze wino Tokaj Dry. Rocznik 2017 zapowiada się w Tokaju najlepiej w tej dekadzie zarówno dla win słodkich (szlachetnej pleśni było bardzo dużo, co jest wyjątkiem w ostatnich latach), jak i wytrawnych. Tym ostatnim pomógł chłodniejszy niż zwykle sezon, dzięki czemu wina mają wyższą kwasowość i klasyczną, iście tokajską, cytrusową energię. Warunki te sprzyjały najlepiej eksponowanym winnicom takim jak grand cru Lapis, leżące na wulkanicznej glebie z pełną wystawą południową. W Bodrog Borműhely wytłoczono łącznie ok. 1,2 tys. litrów Furminta z tej winnicy.

My jednak poszliśmy dalej – spróbowaliśmy wina ze wszystkich sześciu beczek i wybraliśmy dla Was jedną, najlepszą – 1-roczną baryłkę z dębu węgierskiego, w której wino wydało nam się najczystsze, najbardziej mineralne i najdłuższe. Wino powstało z winnicy prowadzonej ekologicznie, z 47-letnich krzewów. Ma 13% alk. i 3 g/l cukru resztkowego – jest całkowicie wytrawne, zdrowo kwasowe, czyste, wręcz purystyczne. Butelkowane będzie w maju 2018, polecamy je pić w przedziale jesień 2018–2023.

Ta właśnie specjalna beczka trafi na tokajską Aukcję i jesteśmy zdeterminowani, żeby ją zdobyć! Dołącz do nas!

Winiarze zapraszają do piwnicy.

To unikatowe wino oferowane jest wyłącznie w liczbie 180 butelek. Nie będzie dostępne w żadnym sklepie – jedyną możliwością zakupu jest subskrypcja niniejszej oferty.

Opcja zapasowa w przypadku niewylicytowania powyższego wina:

Disznókő Tokaji Furmint Lajosok 2017

Furmint z małej parceli od jednego z czołowych producentów regionu. Mocniej zbudowany niż Bodrog Borműhely, fermentowany w beczce, której aromaty jeszcze mocno się wyczuwa. Będzie gotowy do picia w 2019 roku.

Zbieramy również grupę chętnych do licytowania dwóch kolejnych win:

Samuel Tinon Tokaji Szamorodni Dry 2011

Unikatowe w skali światowej wino wytrawne z gron dotkniętych szlachetną pleśnią, jednak w odróżnieniu od klasycznych tokajów fermentowane do wytrawności w niedopełnionych beczkach – na powierzchni wina tworzy się warstewka drożdży (flor), miarkując utlenienie wina i nadając mu wyjątkowego, korzennego posmaku. Technika produkcji podobna jest do sherry fino i jurajskiego vin jaune, jednak wino z odmiany Furmint ma inny profil aromatyczny i parametry techniczne (14,3% alk., 2 g/l cukru). Wino kolekcjonerskie, które może leżakować ponad 30 lat. W roczniku 2011 powstała bardzo mała ilość wina, sprzedawane będzie tylko na Aukcji – jest to więc jedyna możliwość jego zakupu.

Szent Benedek Tokaji Szamorodni Édes 2012

Bardzo mała partia (60 butelek) doskonałego słodkiego wina od garażowego producenta z Tállyi (zwracaliśmy na niego uwagę tutaj). Słodycz i struktura na poziomie dobrego Aszú 5-putniowego (130 g cukru), wino jest jednak mniej utlenione, przystępniejsze. Gotowe do picia już dziś i przez najbliższe 5 lat. Bardzo dobra okazja!

Ceny win:

Bodrog Borműhely Furmint Lapis 2017 – 115 zł (butelka 750 ml)

Samuel Tinon Tokaji Szamorodni Dry 2011 – 195 zł (butelka 500 ml)

Szent Benedek Tokaji Szamorodni Édes 2012 – 130 zł (butelka 500 ml)

Rezerwację można złożyć klikając na przycisk „zarezerwuj” poniżej.

Liczba butelek ściśle limitowana. Warunkiem uwzględnienia rezerwacji jest wpłata pełnej kwoty na rachunek bankowy podany w zawiadomieniu emailowych do piątku 20 kwietnia. Rezerwacje bez wpłaty nie będą uwzględniane.

Minimalne zamówienie – 3 butelki każdego wina. W razie pytań prosimy o kontakt.

Regulamin: Ferment sp. z o.o. jest pośrednikiem w zakupie wina węgierskiego w imieniu nabywcy – importera win posiadającego stosowne zezwolenie. Wina zostaną zabutelkowane w drugiej połowie 2018 roku i zaimportowane do Polski zgodnie z obowiązującymi przepisami. Dowód sprzedaży (faktura VAT, rachunek) wystawi importer wina posiadający zezwolenie w chwili dostawy. Podana cena zawiera wszelkie podatki oraz koszt dostawy na terenie Polski. Zakup wina nie jest gwarantowany i zależny jest od przebiegu aukcji 21 kwietnia 2018 w Tokaju. W przypadku niewylicytowania wina wpłacone środki zostaną zwrócone na konta bankowe osób wpłacających w terminie do 27 kwietnia 2018. Podmiot odpowiedzialny za proces rezerwacji: Ferment sp. z o.o.

Wszystkie bilety wyprzedane – brak wolnych miejsc