Kühling-Gillot Spätburgunder 2018
Za sprawą MegA VinO wraca do Polski dobrze u nas znana winiarnia Kühling-Gillot, lider pozytywnych zmian w Hesji Nadreńskiej, o którym pisałem w poprzednim numerze Fermentu.
Kühling-Gillot Rheinhessen Qvinterra Riesling trocken 2018 – Bardzo subtelny, mineralny, szepczący riesling z biodynamicznej winnicy. Pachnie skałą, ziołami i cytrusami. Smakuje soczystym let- nim jabłkiem, szałwią i rozmarynem. Świetnie ułożone, wytrawne do szpiku kości wino o miękkich krawędziach i delikatnej krągło- ści. Orzeźwiające, do lekkich przekąsek. Zaskakująco długie przy tej lekkiej strukturze (58 zł). ♥♥♥♡
Kühling-Gillot Rheinhessen Qvinterra Grauer Burgunder trocken 2018 – Surowe, skalne, niemal metaliczne, chłodne wino. W ustach krynicznie czyste, z lekką nutą dymną i grejpfrutową goryczką. Lekkie, ale o dobrej materii, świetnie zrównoważone. Do prostych zimnych zakąsek – polubi się ze wszystkim, co lekko słone, kwaśne lub gorzkie (58 zł). ♥♥♥♡
Kühling-Gillot Rheinhessen Spätburgunder 2017 – Malinowo-jagodowy, zbudowany na owocu pinot o intensywnym, czystym aromacie. W ustach smukły, świetnie zrównoważony, sprawiający wrażenie niezwykle lekkiego, rysowanego cienką kreską. Piękne, bardzo eleganckie, delikatne wino o umiarkowanym garbniku i dużej świeżości (82 zł). ♥♥♥♥
Źrodło win: nadesłane do degustacji przez importera.