Kocabağ Kaya Kapadokia 2012
Kocabağ Kaya Kapadokia 2012
Ciężko mówić o na razie o jakiejś większej popularności, ale na naszym rynku pojawia się coraz więcej win z Turcji – czego odzwierciedleniem są także nasze teksty. Teraz swoją cegiełkę w tej sprawie dołożyła sieć delikatesów Piotr i Paweł, która na półki wstawiła wino wprawdzie trudne do wymówienia – Kocabağ Kaya Kapadokia 2012 – ale za to z trudną do przeoczenia etykietą.
Tę efektowną butelkę wypuścił stosunkowo niewielki, rodzinny producent z historycznego regionu Kapadocja. Kocabağ Winery posiada 35 ha, a jej historia sięga 1972 roku, choć na rynku pierwsze wino zadebiutowało dopiero w 1986. Jak zwykle w Turcji, tutejsze wina powstają z lokalnych szczepów, których nazwy nieźle poplączą Wam język – udowadniała to już kiedyś Iza Kamińska. A konkretnie są to Öküzgözü i Boğazkere – którego nazwa „palące gardło” idealnie oddaje jego charakterystykę: potężne garbniki i mocna kwasowość. W połączeniu z lżejszym, pikantnym Öküzgözü stanowią bardzo udaną parę – wino pełne jest dojrzałych nut owocowych (jagody przede wszystkim), a zarazem dobrą strukturę – pomimo trzech lat taniny są wciąż obecne. Dużo przyjemności, chętnie sięgnę po to wino jeszcze raz. ♥♥♥
Cena – 39,99 zł, wino kupicie w sieci sklepów Piotr i Paweł.
Źródło wina: zakup własny Winicjatywy.