Jakie wino do zapiekanek?
Portal Tasteatlas.com zaprezentował interaktywną mapę europejskich klasyków street foodowych. Pojawiły się na niej portugalska bifana, włoska piadina, niemiecki currywurst i węgierski langosz. Polskę reprezentowały przeżywające renesans zapiekanki, uchodzące w oczach świata za kulinarny symbol polskiej ulicy. Ale nie tylko nimi przecież żyjemy.
Historia zapiekanki doskonale pokazuje cykl życia kulinarnych mód, pozostający w ścisłym związku z demografią. Uliczne budki z czasów późnego socjalizmu zabunkrowały się w pierwszej dekadzie XXI wieku na peryferiach gastronomicznego świata, wyparte przez nowy, kosmopolityczny gust klasy średniej. Ale kiedy szczyt aktywności konsumenckiej osiągnęło pokolenie urodzone w późnym PRL-u, któremu aromat cebuli i pieczarek kojarzył się z błogim dzieciństwem, pojawiły się pierwsze syndromy odrodzenia. Do miejsc, które zapiekanki serwowały nieprzerwanie (takie jak okrąglak na krakowskim Kazimierzu), dołączyły nowe, modne lokale, a w ostatnim czasie także food trucki. Długa buła z pieczarkami i startym serem odzyskała poczesne miejsce w menu szanującego się mieszczucha.
Zaloguj się
Zaprenumeruj już teraz!
i zyskaj dostęp do treści online, zniżki na imprezy oraz szkolenia winiarskie!