10 rzeczy o gewürztraminerze
…czyli jednej z najbardziej aromatycznych odmian świata
Wino dla cioć i narciarzy. O gewürztraminera spierają się wszyscy. Łatwo rozpoznawalny, w nieciekawych, zbyt ciepłych siedliskach nużący, w chłodniejszych – bardzo aromatyczny, niekiedy nawet mineralny i złożony. Jedna z tych odmian, z której wina albo się kocha, albo nienawidzi.
1. Co to takiego? – Aromatyczna odmiana winorośli o charakterystycznym, różowym kolorze.
2. Co oznacza nazwa? – „Gewürz” znaczy po niemiecku korzenny i odnosi się do bogatych aromatów win z tej odmiany. „Traminer” wskazuje – teoretycznie – miejsce pochodzenia szczepu, wioskę Tramin (niem.)/Termeno (wł.) w Południowym Tyrolu, we Włoszech. Mimo przyjętej nazwy jest to teoria fałszywa.
3. Skąd pochodzi? – Z Francji. Gewürztarminer jest mutacją traminera, odmiany znanej także pod nazwą savagnin blanc, a pochodzącej z francuskiego regionu Jura.
4. Czym pachnie? – Gewürztraminer należy do najbardziej aromatycznych odmian na świecie. Pachnie owocami liczi, płatkami róży, orientalnym targiem. W prostszych, mniej ambitnych wersjach – tureckim mydełkiem.
5. Jak smakuje? – Wino ma zwykle niską kwasowość, często zostawia się w nim resztkowy cukier. Na większości etykiet alzackich gewurztraminerów nie znajdziemy informacji o poziomie słodyczy win. W wersji pomarańczowej, do której świetnie się nadaje, dysponuje mocną strukturą.
6. Gdzie się go uprawia? – Najbardziej znane europejskie wina z tej odmiany powstają we Francji, w Alzacji (w nazwie odmiany znika tam umlaut nad „u”) oraz we wspomnianym Południowym Tyrolu (DOC Alto Adige). Odmiana jest popularna także w Niemczech, krajach Europy Środkowej, w Hiszpanii, a w Nowym Świecie w Nowej Zelandii, Australii i Kalifornii oraz krajach Ameryki Południowej.
7. Czy występuje w Polsce? – Tak, a do tego daje bardzo dobre wina! Spróbujcie tych z południowo-zachodniej części kraju.
8. Terroir ma znaczenie! – Gewürztraminery z chłodniejszych, górskich siedlisk w Alto Adige mają zdecydowanie wyższą kwasowość, od pełniejszych, bardziej obfitych, ale nie tak strzelistych wcieleń tego szczepu z Alzacji.
9. Z czym to pić? – Gewürztraminer łączy się dobrze z aromatyczną kuchnią wschodnią, przede wszystkim daniami indyjskimi i tajskimi; dobrze znosi pikanterię potraw. W wersji słodszej będzie smakować z tartami owocymi. Stanowi też ciekawą parę z niezbyt przejrzałymi serami pleśniowymi.
10. Polecani producenci – Domaine Zind-Humbrecht, Trimbach, Julien Meyer, Domaine Ostertag, Cantina Terlano, Cantina Tramin, Nals Magreid, J. Hofstätter i Bott-Geyl.