Il Colle Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore Brut
Il Colle Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut DOCG
Dobrego prosecco nigdy za wiele, warto więc powitać na naszym rynku kolejne. Producent nie był obecny w żadnym z naszych paneli (ani Winicjatywy ani ostatniego – w Fermencie), a to dlatego, że dopiero niedawno zadebiutował w ofercie Whisky and Wine Place, które – jak wiecie to już z innych tekstów – od pewnego czasu zajmuje się także importem win.
Il Colle to dość duża, ale rodzinna firma. Rodzina Ceschin przez kilka pokoleń zajmowała się handlem winem, wreszcie w 1978 roku, po ukończeniu renomowanej szkoły enologicznej w Conegliano, Fabio Ceschin postanowił zrealizować swoje marzenie i założyć winnicę. Dziś wciąż – wspólnie z żoną – zarządza firmą, ale stery przechodzą powoli w ręce trójki ich dzieci.
1/3 gron pochodzi z własnych upraw, pozostałe od współpracujących z producentem, zaprzyjaźnionych winogrodników. Powstaje z nich bardzo szeroka gama win – w ofercie znajdziemy prostsze musiaki z apelacji Treviso DOC (jedno z nich z oferty innego importera, recenzowaliśmy kilka lat temu), wina różowe i czerwone, ale i te rzadko spotykane – jak prosecco w wersji spokojnej. A jakie jest tytułowe Prosecco Superiore? Przede wszystkim bardzo czyste, z wyraźnymi nutami owoców, wśród których dominuje młode jabłko i biała brzoskwinia. Znajdziemy tu bardzo fajny balans – ok. 11 g/l cukru resztkowego nadaje winu pełniejszą strukturę i jest dobrze równoważone odświeżającą kwasowością. Jedno z najprzyjemniejszych prosecco, jakie piłem w ostatnim czasie (59 zł). ♥♥♥♡
Importerem jest Whisky and Wine Place, wino zakupić można w sklepie firmowym w Warszawie.
Źródło wina: udostępnione do degustacji przez importera.