Gulfi: szlachetność nero d’Avola
Pochodzenie flagowego sycylijskiego szczepu jest wciąż dyskutowane – wedle jednych teorii jest to Kalabria, według innych – południowo-wschodni narożnik Sycylii, z miasteczkiem Avola. Co do najlepszego dla tej odmiany siedliska – nie ma wątpliwości, że właśnie kamieniste wapienne gleby i gorący śródziemnomorski klimat tego drugiego rejonu są dlań najodpowiedniejsze. Ta w innych miejscach często banalna i płytka w swoich owocowych aromatach odmiana osiąga tu niespotykaną głębię i strukturę.
Najlepszym producentem w okolicach Raguzy, w siedlisku Monti Iblei, jest od wielu lat Gulfi, który namawia do leżakowania swoich czterech superselekcji nero d’avola z pojedynczych winnic przez wiele lat. Że to dobry pomysł, można się dziś przekonać, sięgając po jeden z licznych starszych roczników dostępnych w ofercie importera Vinoteka13.
Gulfi Terre Siciliane Carjcanti 2019
Oryginalne, skoncentrowane carricante. Wino o gęstej głębo- kiej materii, soczystym owocu i mineralnej podbudowie. Przy ledwie 12,5 proc. alkoholu sprawia wrażenie bardzo pełnego i tęgiego. Z czasem pojawia się nuta ziołowa, akcent słodyczy. Całość harmonijna, wciąż młoda, na tym etapie rozwoju prosi się o karafkę (degustował Tomasz Prange-Barczyński; 219 zł). ♥♥♥♥+
Gulfi Sicilia Nerojbleo 2019
Bardzo pikantna i ziołowa interpretacja nero d’avola: jest tu i estragon, i cynamon, i anyż. Na podniebieniu lekko konfiturowe, ale soczyste, łatwo pijalne, bez przesadnego ekstraktu czy dżemolady. Świetna jakość owocu! (109 zł). ♥♥♥♥
Gulfi Sicilia Nerojbleo 1998
To nie pomyłka – 24-letnie nero d’avola od jednej z czołowych sycylijskich marek trafiło ponownie do sprzedaży. Wino jest bardzo ewoluowane, o rdzawej barwie i mięsnych, ziemistych, balsamicznych aromatach, z pewnością mniej czystych od najnowszego rocznika tego wina, degustowanego równolegle. Ów owocowo-rosołowy smak z ostatnim wspomnieniem tanin aż się prosi o jagnięcą gicz (289 zł). ♥♥♥♥
Gulfi Sicilia Nerobufaleffj 2011
Mimo 11 lat na karku wino wciąż ma wyczuwalne, lekko pieprzne, ziemiste taniny, zapewniające mocny kontrapunkt do balsamicznego, powoli ewoluującego śliwkowego owocu. W posmaku nuty umami, maggi, smażonych prawdziwków. Najlepsze dopiero przed nim! (249 zł) ♥♥♥♥♡
Gulfi Etna Reseca 2015
Bardzo dobra czerwień z Etny. Dwie naczelne zalety to świeżość i brak ewolucji w winie już 6-letnim, co w tej apelacji nie jest regułą, i świetnie finezyjne taniny. Bardzo kulturalne, wypolerowane wino z dobrą głębią wiśniowego owocu (179 zł). ♥♥♥♥♡
Gulfi Sicilia Nerobufaleffj 2015
W roczniku 2015 wino nieco mniej emocjo- nujące od bogatszego, bardziej balsamicznego NeroBaronj, nieco bardziej ziołowe, jesienne. Reszta jak zwykle w Gulfi – doskonała jakość owocu, perfekcyjny balans, koncentracja, typowość gorącego klimatu południowo-wschodniej Sycylii, głębia i klasa (219 zł). ♥♥♥♥♡
Gulfi Sicilia Nerobaronj 2017
Bardzo skoncentrowane, ale gładkie; mocno owocowe (śliwki!), ale nie dżemowe; śródziemnomorskie, ale świeże, nieprzesa- dzone; autentyczne i charakterystyczne, ale nie rustykalne czy wadliwe. Świetna jakość owocu, definicja i harmonia. Wybitne nero d’avola (175 zł). ♥♥♥♥♡+
Gulfi Sicilia Nerobaronj 2015
Doskonałe nero d’avola – o centymetr lepsze od rocznika 2017 tego wina, bo choć mniej finezyjne, mocniej zbudowane, nieco bardziej zwarte w swych taninach, to zachwyca powidłowo-balsamiczną fakturą superdojrzałego owocu, a pomimo cieplejszego rocznika i większego ciężaru nie ma w nim ani grama przesady. W istocie zachowuje wiśniową świeżość, z której słynie ten szczep. Piękna butelka (155 zł). ♥♥♥♥♥
Źródło win: przekazane do degustacji przez importera.