Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Nero d’Avola 2011

Komentarze
Soczyste i bez beczki.

Azienda Agricola D’Alessandro Sicilia Nero d’Avola 2011

D’Alessandro to jeden z młodszych producentów win na Sycylii (rocznik powstania: 2006). Producent nie doszedł do wniosku, że ciekawym rozwiązaniem będzie posadzić tempranillo i sprawdzić, jak radzi sobie poza Hiszpanią. Nie uznał też, że 36 miesięcy w beczce przyniesie mu finansowy sukces. Nie poległ na niedoświadczeniu, wprawdzie wina pod tą marką produkuje od niedawna, ale same winorośle są znacznie starsze, średnia wieku to 15–20 lat. Postawił na klasykę, a jeśli ktoś ma co do tego wątpliwości ta flaszka powinna je rozwiać.

Nero d’Avola 2011 to podstawowe czerwone wino w ofercie d’Alessandro. 100% typowego dla Sycylii szczepu nero d’Avola dojrzewa w kadziach cementowych. Nie ma tu dębowej beczki i nikt za nią nie tęskni. Dzięki temu otrzymujemy wino świeże i soczyste. Dużo owoców leśnych, trochę nut balsamicznych, trochę charakterystycznego pieprzu. Nie ma tu ulepszeń, nie ma długiego starzenia, można je pić właściwie ze wszystkim. Co ciekawe, sam producent poleca je do… ryb. Ja piłem je solo i to była duża przyjemność, choć butelka wygląda nieco ponuro (inne etykiety od  d’Alessandro wyglądają znacznie ciekawiej).

Wino od tego młodego producenta sprowadza do Polski równie młoda Reserva. Cena – 42 zł, do nabycia w Klubie Wino w Łodzi.

Źródło wina: udostępnione do degustacji przez importera.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.