Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Ferment – numer 13

Komentarze

Do sprzedaży i naszych Prenumeratorów trafił właśnie 13. numer Fermentu. Jego głównym tematem są peryferie winiarskiego świata.

Znajdziecie w nim m.in. sporo informacji o Chinach, Turcji, Indiach i innych przyczajonych tygrysach. Jak zwykle czekają też na Was reportaże, tym razem z Tasmanii, Azorów, Moslaviny Węgier i Toskanii. Do tego solidna dawka wiedzy o Dolinie Loary, przegląd nowości, felietony Waszych ulubionych autorów i dużo smakowitych tekstów o jedzeniu. Zapraszamy do lektury!

Spis treści:

NA DOBRY POCZĄTEK – felieton Tomasza Prange-Barczyńskiego

O TYM SIĘ MÓWI – Sławomir Sochaj sprawdza, co słychać w świecie wina

Elementarze
Loara
Mapa innego świata

Kontrowersje – Za i przeciw: Tomasz Prange-Barczyński i Kuba Janicki o winach z innego świata.

TEMAT NUMERU – Wina z innego świata

Mistrzowie drugiego planu – Sławomir Sochaj zastanawia się, czym właściwie są winiarskie peryferie
Przyczajony tygrys chce pić – Reportaż Wojciecha Bońkowskiego z Chin
Feniks czeka na gong – O winiarskiej Turcji pisze Wojciech Bońkowski
Wino w tropikach – O winach z Indii pisze 
Peter Csizmadia-Honigh, autor książki The Wines of India, a Concise Guide
Ciągle uczę się chińskiego – Z Lenzem M. Moserem V, austriackim winiarzem, który robi wina w Chinach, rozmawia Maciej Świetlik

REPORTAŻE

Maciej Świetlik Tasmania: Wino z widokiem na Antarktydę
Ewa Rybak Azory Uśpiony wulkan
Tomasz Prange-Barczyński Moslavina: Škrlet w kolorze pomarańczy
Michał Kiss Węgry: Młoda krew nad Dunajem
Maciej Nowicki Toskania: Świat równoległy

W SKRÓCIE
Tomasz Prange-Barczyński Burgundzki ślad w Monterey

POLSKIE DROGI
Maciej Nowicki Podkarpacie – nowe otwarcie

PODRÓŻE
Weekend w WiedniuInka Wrońska i Tomasz Prange-Barczyński o tym, gdzie zjeść, napić się i spać w stolicy Austrii
Tydzień w Chorwacji – Winiarski przewodnik Tomasza Prange-Barczyńskiego i Macieja Świetlika po chorwackich wyspach i regionach

NAUKA
Sławek Chrzczonowicz Dojrzewanie wina

IKONY WINA
Z Cristiano van Zellerem, właścicielem Quinta Vale Dona Maria, jednym z najbardziej znanych winiarzy portugalskich, rozmawia Sławomir Sochaj

WINA-LEGENDY
Tomasz Prange-Barczyński o Sassicaia 1996 Tenuta San Guido Bolgheri

PRZY STOLE
Tadeusz Pióro Szkiełko i oko
Natalia Osiatynska Fakty i mity: o kiełkowaniu
Inka Wrońska Zgodnie z literą: o prohibicji
Kuba Janicki Bohater do pary: konserwy
Inka Wrońska Fokus na: Bez Gwiazdek
W tym sezonie polecamy

TRENDY
Na językach – Sławomir Sochaj o samotności winomana w czasie (i po) pandemii
Jak oni piją? – Z Piotrem Stramowskim rozmawia Inka Wrońska

INNE FERMENTACJE
Łukasz Klesyk Ciągle gdzieś pędzę. O Podkarpackiej Destylarni Okowity
Łukasz Klesyk Rum, czyli ruch!

PERSPEKTYWY
Wojciech Bońkowski – Ostatnie wino
Ludwik Lewin – Smaki z tamtego świata
Ewa Rybak – Memetyka wina
Sławomir Sochaj – Kumkwaty przed burzą

CUKIER RESZTKOWY
Dział satyryczny pod redakcją Macieja Nowickiego

ZAKUPY
Wybór najlepszych win na rynku. Recenzujemy m.in. dostępne na polskim rynku białe wina z Doliny Loary oraz butelki z Brazylii Chin, Indii, Kanady, Luksemburga, Serbii, Szwajcarii i Ukrainy. Do tego – jak zwykle – nowości i wybory naszych redaktorów.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.