Endrizzi – z Trydentu nad Morze Tyrreńskie
Rodzina Endrizzich robi wino w okolicach San Michele all’Adige w Trentino od 1885 roku. Znam ich od 15 lat i miałem przyjemność obserwować przez cały ten czas konsekwentny rozwój winiarni, a w ostatnich latach – także wejście na scenę nowego, piątego już pokolenia, rodzeństwa Lisy Marii i Daniele.
W okolicach Trydentu specjalizują się w fenomenalnych, bardzo długo (nawet 7 lat) dojrzewających na osadzie winach musujących robionych metodą klasyczną, oraz esencjonalnych, eleganckich winach czerwonych, m.in. z rdzennej odmiany teroldego, w czym wspomaga ich genialny enolog, Vito Piffer. Endrizzim było jednak mało. W sylwestra 1999 roku zadecydowali o założeniu kolejnej winiarni, w nadmorskiej części Toskanii – Maremmie. W rozwoju projektu pomógł im sam Tibor Gál, który w tamtym czasie pracował dla Antinorich, tworząc najlepsze roczniki Ornellai. Dziś w Serpaia di Endrizzi powstają wina z sangiovese oraz odmian bordoskich.
♥♥♥♥♡ Endrizzi Trento Brut Riserva Masetto Privé 2010
84 miesiące na osadzie. Genialnie dojrzałe, uderzające nutami drożdży, lasu, marakui i w ogóle tropikalnych owoców. Fantastycznie perliste, bardzo eleganckie. Pyszne, długie, o wyrazistej materii i bardzo wielowymiarowe. Niezwykła harmonia; energia w spokoju.
♥♥♥♥ Endrizzi Trento Brut Riserva Piancastello Rosé Millesimato 2014
Kupaż chardonnay i pinot noir, dojrzewający 42 miesiące na osadzie. Świetnie ułożone, dojrzałe, doskonale pieniste. Eleganckie, subtelnie owocowe, z wyraźną nutą mineralną, klarowne, lekko słonawe w końcówce, hedonistyczne (153 zł).
♥♥♥♥ Endrizzi Vigneti delle Dolomiti Masetto Doré Chardonnay 2017
Masywne, gęste, maślane, ale też podbudowane nutą mineralną chardonnay, bardzo jeszcze młode, o gęstej fakturze, ładnie podkręcone beczką, świeże, tłuste. Szkoda pić je teraz, bo to wino z dużym potencjałem dojrzewania (153 zł).
♥♥♥♥ Serpaia di Endrizzi Toscana Mèria 2014
Bordoski kupaż z dodatkiem sangiovese znad Morza Tyrreńskiego. Świetnie ułożone, czyste, znakomicie zintegrowane, choć wciąż bardzo świeże wino. Jest w nim soczysty owoc, gładkie, doskonale dojrzałe garbniki, pieprzna pikanteria. Ułożone, długie, poważne (130 zł).
♥♥♥♥ Serpaia di Endrizzi Maremma Toscana Gran Serpaia 2015
Dojrzały, gęsty, lekko już konfiturowy merlot, zdecydowanie korzenny, balsamiczny. Wino zachowuje przy tym znakomitą świeżość dzięki kwasowości, ale i żywicznym, leśnym aromatom. Taninę można kroić nożem, choć tekstura jest aksamitna i wystarczy kawałek krwistego steka, by rozwiązać problem ściągania na podniebieniu. Esencjonalne, ale niemęczące (230 zł).
♥♥♥♥♡ Endrizzi Vigneti delle Dolomiti Gran Masetto 2015
Ambitne teroldego z Trydentu, dobrze dojrzałe, bogate, nasycone owocem, z wyrazistym aromatem świeżo parzonej kawy z odrobiną mleka. Świetnie ułożony garbnik, doskonała równowaga i przede wszystkim zaskakująca, owocowo-kwiatowa świeżość. Poważne, godne dalszego starzenia, choć z drugiej strony gotowe już dziś do picia wino (290 zł).
Wina sprowadza do Polski Winers. Do kupienia w sklepie importera w Gdańsku.
Źródło win: nadesłane do degustacji przez importera.