Didier Grappe Chardonnay 2021
Didier Grappe Chardonnay 2021
W francuskim regionie Jura funkcjonuje specjalny termin ouillé (dosłownie: „uzupełniane”, „dolewane”, co odnosi się do uzupełniania wina parującego podczas dojrzewania w dębie). Określa on wina tworzone bez dostępu tlenu, a więc w innym niż tradycyjne wina żółte, nieoksydacyjnym stylu. Jednym z winiarzy, którzy szczególnie upodobali sobie ouillé, jest Didier Grappe, naturalista inspirujący się m.in. Jean-François Ganevatem, najbardziej prominentnym reprezentantem nowej fali w Jurze.
Swoją winiarnię prowadzi od 2007 roku w Saint-Lothain. Na niespełna pięciu hektarach uprawia pinot noir, trousseau, chardonnay, savagnin i – uwaga! – seyval blanc i seyve villard. Jakkolwiek nie zabrzmiałoby to z polskiej perspektywy – hybrydy są jego pasją. Uważa, że ich odporność świetnie nadaje się do tworzenia win naturalnych, szczególnie na trudnych w uprawie glebach gliniastych, które zatrzymują wilgoć w czasie deszczu i zamieniają się w twardą jak kamień powierzchnię w okresach suchych.
Wina Grappe’a od niedawna są dostępne w Polsce za sprawą Vini e Affini. Jest wśród nich chardonnay robione w stylu ouillé, pochodzące z 50-letnich krzewów i dojrzewające wyłącznie w stali i pojemnikach z włókna szklanego. Aromat jest wyrazisty, złożony z nut cytrusów, ananasa, fenkułu, kwiatów, prażonych migdałów i prochu. O tym, że mimo wszystko jesteśmy w Jurze, przypomina akcent grzybowy. Wszystko to podane jest w towarzystwie wyrazistej kwasowości, jędrnego, apetycznego owocu, kamiennego wykończenia i – znowu uwaga! – 10,7% alkoholu. Nie jest tanio, ale warto (159 zł). ♥♥♥♥
Wina do kupienia w sklepach Wine Corner, wine barze Grono oraz sklepach współpracujących z importerem.
Źródło win: degustowane na zaproszenie Powinno podczas degustacji branżowej.