Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Didier Grappe Chardonnay 2021

Komentarze

Didier Grappe Chardonnay 2021

W francuskim regionie Jura funkcjonuje specjalny termin ouillé (dosłownie: „uzupełniane”, „dolewane”, co odnosi się do uzupełniania wina parującego podczas dojrzewania w dębie). Określa on wina tworzone bez dostępu tlenu, a więc w innym niż tradycyjne wina żółte, nieoksydacyjnym stylu. Jednym z winiarzy, którzy szczególnie upodobali sobie ouillé, jest Didier Grappe, naturalista inspirujący się m.in. Jean-François Ganevatem, najbardziej prominentnym reprezentantem nowej fali w Jurze.

Swoją winiarnię prowadzi od 2007 roku w Saint-Lothain. Na niespełna pięciu hektarach uprawia pinot noir, trousseau, chardonnay, savagnin i – uwaga! – seyval blanc i seyve villard. Jakkolwiek nie zabrzmiałoby to z polskiej perspektywy – hybrydy są jego pasją. Uważa, że ich odporność świetnie nadaje się do tworzenia win naturalnych, szczególnie na trudnych w uprawie glebach gliniastych, które zatrzymują wilgoć w czasie deszczu i zamieniają się w twardą jak kamień powierzchnię w okresach suchych.

Wina Grappe’a od niedawna są dostępne w Polsce za sprawą Vini e Affini. Jest wśród nich chardonnay robione w stylu ouillé, pochodzące z 50-letnich krzewów i dojrzewające wyłącznie w stali i pojemnikach z włókna szklanego. Aromat jest wyrazisty, złożony z nut cytrusów, ananasa, fenkułu, kwiatów, prażonych migdałów i prochu. O tym, że mimo wszystko jesteśmy w Jurze, przypomina akcent grzybowy. Wszystko to podane jest w towarzystwie wyrazistej kwasowości, jędrnego, apetycznego owocu, kamiennego wykończenia i – znowu uwaga! – 10,7% alkoholu. Nie jest tanio, ale warto (159 zł). ♥♥♥

Wina do kupienia w sklepach Wine Corner, wine barze Grono oraz sklepach współpracujących z importerem.

Źródło win: degustowane na zaproszenie Powinno podczas degustacji branżowej.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.