Daniel Twardowski Pinot Noix Ardoise 2018
Handlował Romanée-Conti, nie zachwycił się niemieckimi spätburgunderami z Ahr, choć to wina Jean Stodden zainspirowały go swoim stylem; nie chciał być dziesiąty w Badenii, wybrał środkową Mozelę, gdzie zamiast rieslingiem zajął się pinot noir. Po mistrzowsku.
Daniel Twardowski jest urodzonym w Niemczech synem polskich imigrantów. Pracując w handlu winem w Trewirze, poznał na wskroś wysokiej klasy burgundy. W końcu zdecydował się sam zostać winiarzem. Oczywiście, degustował też niemieckie spätburgundery. Szybko zdał sobie jednak sprawę, że w znanej z tej odmiany Badenii trudno będzie mu wywalczyć wysoką pozycję na rynku. Z drugiej strony, wina z innego słynącego z pinot noir niemieckiego regionu, Ahr nie przekonywały go. Tylko styl Alexandra Stoddena (Weingut Jean Stodden z Rech) jawnie nawiązujący do estetyki Côtes de Nuits wydał mu się inspirujący.
Ostatecznie, w 2006 roku Twardowski postawił na środkową Mozelę i tamtejsze łupki. Otwarcie przyznaje, że chciałby przekazać w swych pinotach rieslingową filigranowość. Dziś ma 3 ha w działce Grosse Lage Hofberger w Dhron. Według starej klasyfikacji pruskiej była to jedna z najbardziej cenionych winnic w tej części Mozeli. Siedlisko leży przy ujściu bocznej doliny, ale najlepsze parcele wciąż korzystają z odbijających się w rzece promieni słonecznych. W glebie dominują czerwone, niebieskie i szare łupki dewońskie. Leżąca na wysokości 160–200 m n.p.m. winnica o nachyleniu 40–60% ma południową i południowo-wschodnią wystawę.
Twardowski pracuje z francuskimi klonami pinota, których część zaszczepił na starych podkładkach rieslinga. Wszystkie prace wykonywane są ręcznie (do obrobienia hektara Hofbergu potrzeba w ciągu roku aż 2000 godzin, podobnie jak w Terassenmosel), uprawa jest w pełni ekologiczna, a wydajność śmiesznie niska – zaledwie 1500 litrów z jednego hektara. Za to jakość win, którą udało się osiągnąć Twardowskiemu w ciągu niespełna dwóch dekad, plasuje go w czołówce producentów pinot noir nie tylko nad Mozelą, ale i w całych Niemczech.
Daniel Twardowski Mosel Pinot Noir Ultra Brut
Dymny, pinotowy musiak pełen cytrusowych nut, świeży, dobrze zrównoważony, dojrzały, o kapitalnej pienistości i kwasowości. Na podniebieniu bardzo soczysty, długi, energetyczny, bogaty w nuty dymne, dojrzałe, typowe dla wina długo trzymanego na osadzie (198 zł). ♥♥♥♥
Daniel Twardowski Mosel Pinot Noix 2019
Lżejsza, eteryczna wersja pinota z Hofbergu, z początku z nutą popiołu, dymna, potem już hedonistycznie owocowa. Wino o wyrazistej kwasowości i charakterystycznych nutach jagód i dzikich jeżyn, lekuchne, ale doskonale zbudowane, przyjemnie cierpkie, fiołkowe w końcówce. Elegancja i długość (198 zł). ♥♥♥♥+
Daniel Twardowski Mosel Pinot Noix Ardoise 2018
Stworzony przez urodzonego w Niemczech syna Polaków fenomenalny pinot z winnicy Hofberg w Dhron. Wino pięknie fiołkowe, jagodowe, o niebywałej strukturze, czyste, szczodre, a jednocześnie doskonale zrównoważone. Długie, eleganckie i zrobione według najlepszych burgundzkich wzorców. Jak mówi Twardowski – pinot noir o filigranowości rieslinga (390 zł). ♥♥♥♥♡+
Wina Daniela Twardowskiego dostępne są w podpoznańskim sklepie Buywine.pl oraz przez internet (kliknij na link z ceną).
Źródło win: nadesłane do degustacji przez importera.