Cztery odsłony Szkoły Wina Winicjatywy z Tomaszem Prange-Barczyńskim
Tomasz Prange-Barczyński, redaktor naczelny Fermentu, zaprasza na cztery listopadowe odsłony Szkoły Wina Winicjatywy dla początkujących i zaawansowanych.
08 listopada – Polski Top
Od rieslinga do zweigelta, pinoty w różnych odcieniach, winifery i hybrydy, wytrawność i słodycz. Polskie wino nie będzie miało dla was tajemnic. W programie etykiety od gwiazd rodzimego winiarstwa: Barczentewicz, Miłosz, Winnice Wzgórz Trzebnickich, Turnau i inni. Spróbujemy też polskich bąbelków wyróżnionych w niemieckojęzycznej książce „111 win musujących, których musisz spróbować”.
09 listopada – Naturalsi & Co.
Eko, wege, biodynamo, orange – o co w tym wszystkim chodzi? Co to jest wino ekologiczne? Czym się różni od biodynamicznego? Na czym polega wegańskość wina? A co z winami naturalnymi? Czy pomarańczowy to naturalny kolor wina? Odpowiedzi na te pytania nie są proste, ale po naszych zajęciach z łatwością zrozumiecie o co w nich chodzi i dowiecie się dużo więcej, niż tylko to jakie pić wina jeśli jest się weganinem.
23 listopada – Zima na słodko: wina wzmacniane i inne rarytasy na Święta
Koniec listopada to początek sezonu, w którym wina słodkie smakują najlepiej. Poznajcie różnorodne techniki ich powstawania i smaki – od win z gron dotkniętych szlachetną pleśnią, po wzmacniane. Tokaje, porto, madery, ale też słodkości z polskiego podwórka. Będzie ciekawie, będzie słodko!
29 listopada – Włochy: z Piemontu na Sycylię
Włochy, to kraj, który może poszczycić się największą liczbą autochtonicznych odmian winorośli. Nie ma też drugiego takiego państwa, w którym winorośl uprawiana byłaby w każdym zakątku – od wysokich partii Alp, po Pantellerię, wysepkę leżącą na szerokości geograficznej Tunisu. W czasie spotkania zdegustujecie wina z najbardziej kluczowych odmian Italii i poznacie najważniejsze włoskie style winiarskie.