Colet Clàssic Penedès Vatua! Extra Brut 2019
Podobnie jak w zeszłych latach, tegoroczny Warsaw Wine Experience obfitował w świetne bąble z Katalonii. Nie zabrakło starych wyjadaczy, takich jak Agustí Torelló Mata, utalentowanych biodynamików (Mas Candí) i nowych nazwisk, które warto zapamiętać (Anna Serra). Można było spróbować rzadkich szczepów i niecodziennych blendów. Był Corpinnat, była Cava, był Clàssic Penedès, słowem – pełen miszmasz, jaki zafundowali fanom musiaków Penedès producenci porozrzucani po różnych apelacjach i stowarzyszeniach.
Poniżej sześć wartych uwagi butelek, dostępnych w El Catador i Secret Wine Cellar.
Anna Serra Penedès La Noia del Bosc 2021
Niesiarkowany pét-nat z xarel.lo, który pokazuje inną, bardziej aromatyczną twarz tego fantastycznego szczepu. Dostajemy tu nuty brzoskwini, owoców tropikalnych, miodu i akcent balsamiczny. Pełne energii i jędrnego owocu, a przy tym pozbawione cukru (119 zł). ♥♥♥♡+
Colet Clàssic Penedès Vatua! Extra Brut 2019
Nietypowy blend muscatu, parellady i gewürztraminera. Całość dojrzewała 24 miesiące na osadzie. Pachnie cytrusami, pomarańczą, brzoskwinią i chlebem. Mimo niewielkiej zawartości cukru i kamiennego charakteru udało tu się zmieścić trochę muszkatowego owocu, który ucieszy amatorów pełniejszych kształtów. Słonawe, charakterne i świetnie zrobione (89 zł). ♥♥♥♥
Mas Candí Corpinnat Brut Nature Rosé Prohibit 2018
Prohibit – nazwa tego wina jest zaszytym oskarżeniem rzuconym stronę apelacji DO Cava, która nie dopuszcza do produkcji lokalnego szczepu sumoll. Tu mamy dowód na to, że mają czego żałować. Ten corpinnat to 100-procentowy sumoll, pięknie otwarty, pachnący truskawką, jabłkiem, gruszką i popcornem. Energia, głębia i słona mineralność. Pozycja obowiązkowa dla poszukiwaczy mniej znanych szczepów (109 zł). ♥♥♥♥
Agustí Torelló Mata Cava Brut Reserva 2019
Jeden z najbardziej cenionych producentów Cavy i jego podstawowe bąble, które dojrzewały na osadzie 36 miesięcy. Ekspresyjne, rozłożyste i efektowne, a przy tym precyzyjne, dobrze skrojone i czyste. W bezpiecznym punkcie pomiędzy stylem ascetycznym a barokowym (90 zł). ♥♥♥♡
Agustí Torelló Mata Cava Brut Nature Gran Reserva 2015
Klasyczny blend macabeu, xarel.lo i parellady dojrzewający 6 lat na osadzie. Dojrzała cava pachnąca pieczonym jabłkiem, mirabelką i ciastem drożdżowym. Zmysłowa, ekspresyjna i szczodra. Do pełni szczęścia brakuje więcej głębi (125 zł). ♥♥♥♥
Agustí Torelló Mata Cava Kripta Brut Nature Gran Reserva 2015
Niegdyś jedna z najbardziej pożądanych cav. Dziś jej gwiazda nieco przygasła, ale cały czas trzyma mocno wywindowany poziom. Niemal połowę kupażu stanowi macabeu pochodzące z 60-letniej winnicy El Vicari. Prawie równie stare są działki Merceder (xarel.lo) i Lola (parellada), przy czym ta ostatnia mieści się na wysokości 650 m n.p.m. Całość dojrzewała 84 miesiące na osadzie. Częsuje aromatem dymu, chleba, jabłka i renklody. Wertykalne, strzeliste, pełne apetycznego owocu i wyrazistej kwasowości. Słonawe, czyste i zniuansowane (420 zł). ♥♥♥♥+
Źródło win: degustowane w trakcie degustacji organizowanej przez Winicjatywę.