Chile: Prawie autochtoni
W Chile uprawia się ponad 60 różnych odmian winorośli, z czego trzy czwarte mają kolor czerwony. Czołowe szczepy są doskonale znane na świecie, przy czym kilka, mimo że pochodzą z Europy, ma status odmian niemal endemicznych.
Cabernet sauvignon
Bez wątpienia najważniejsza odmiana współczesnego Chile. Zajmuje jedną trzecią wszystkich winnic (ponad 38 tys. ha) i odpowiada zarówno za smaczne wina codzienne, jak i prawdziwe ikony. Najlepsze rezultaty daje w cieplejszych siedliskach, zwłaszcza w Maipo, uznawanym – obok Médoc i Kalifornii – za najlepsze siedlisko dla caberneta na świecie.
Pinot noir
Modna w Chile odmiana, która znalazła dla siebie dobre siedliska w chłodnych, położonych blisko oceanu winnicach, w regionach takich jak Casablanca, Leyda czy San Antonio. Chilijskie pinoty są bardziej krzepkie i skoncentrowane, niż ich burgundzcy protoplaści, to jednak smaczne i nierzadko eleganckie wina o dobrej strukturze.
Carignan
Stara odmiana katalońskiego pochodzenia, znana też jako cariñena czy mazuelo, uprawiana od dziesiątków lat na południu Chile. Najciekawsze rezultaty daje w starych winnicach, gdzie krzewy są cięte na głowę (bush vines) i nie podlewa się ich. Stowarzyszenie Vigno grupuje zarówno małych garażowców, jak i znane duże firmy, udowadniające że carignan ze starych nieirygowanych krzewów z regionu Maule to jedno z najciekawszych i najbardziej oryginalnych współczesnych win chilijskich.
Cinsault
Odmiana z Langwedocji-Roussillon, ze śródziemnomorskiego wybrzeża Francji. W Chile ma swój dom w dolinie Itata, gdzie daje pełne owocu, świeże, ujmujące wina. Im starsze krzewy, tym więcej struktury i zaskakującego potencjału.
Sauvignon blanc
Biały szczep numer jeden w Chile. Od czasu, gdy producenci zaczęli obsadzać nim chłodne siedli- ska blisko wybrzeża Pacyfiku (Casablanca, Leyda, San Antonio, nadmorska część Aconcagua w okolicach Zapallar), wina stały się zdecydowanie ciekawsze – o dobrej strukturze, wyraziste i świeże. Wiele rzekomych winnic sauvignon w Curicó i Maule okazało się być obsadzonych pokrewną odmianą sauvignonasse (friulano, sauvignon vert).
Chardonnay
Druga po sauvignon blanc biała odmiana Chile daje wina o bardzo zróżnicowanym charakterze, zależnym od terroir – od relatywnie lekkich, dobrze zrównoważonych i odświeżających, po ciężkie, gęste, fermentowane i dojrzewające w dębowych beczkach. Dominuje w Casablance, Maule, Curicó. Daje świetne wina w skrajnie południowym regionie Malleco.
Carménère
Narodowy bohater, zwłaszcza po tym, jak w 1994 roku okazało się, że duża część winnic merlota to w istocie carménère. Szczep trafił do Chile z Francji jeszcze w połowie XIX wieku i był sadzony jako element kupażu polnego. Z czasem zaczęto brać go za merlota. Po odzyskaniu tożsamości, na początku XXI wieku, stał się ulubieńcem winiarzy. Dziś jego popularność nieco spadła, ale pachnące porzeczką, intensywne wina wciąż przyciągają uwagę konsumentów.
País
Prawdziwa nazwa tej odmiany, znanej też jako mission grape w Kalifornii, czy criolla chica w Argentynie, brzmi listán prieto. Szczep znany jest od XVI wieku i pochodzi prawdopodobnie z Kastylii-La Manchy. W 1540 roku trafił do Meksyku i wkrótce potem znalazł się na terenach dzisiejszego Chile, gdzie stał się odmianą wiodącą. Przez dekady odpowiadał za wina pośledniej jakości wypijane wyłącznie przez miejscowych. Dziś país dający lekkie, acz intrygujące wina wraca do łask, zwłaszcza jeśli grona pochodzą z bardzo starych winnic w Maule.