Cataldo Calabretta Cirò 2015
Apelacja Cirò jest u nas zupełnie nieznana, tymczasem wyrosła na prawdziwą gwiazdę włoskiego Południa, dzięki niezwykle oryginalnym winom z odmiany gaglioppo. Przedstawiam dwa warte zakupu, z których zwłaszcza pierwsze ma doskonałą relację jakości do ceny.
Cataldo Calabretta Cirò 2015 – Doskonałe cirò, niezwykle autentyczne w swej spłowiałej rubinowej barwie, polno-balsamiczno-wiśniowych smakach i asertywnej taninie, którą niemal trzeba żuć, żeby przebić się do pięknej soczystości. Bardzo oryginalne, wciągające, choć uprzedzam – cierpkie! (58 zł) ♥♥♥♥
Cataldo Calabretta Cirò Riserva 2013 – Wino barwy jaśniejszej od nebbiolo, z szorstką taniną podobną do tej, która cechuje ten piemoncki szczep, ale z innym aromatycznym rejestrem – ciepłym, śródziemnomorskim, balsamicznym, lekko mięsnym. W stosunku do podstawowego Cirò tego producenta dostajemy tu wręcz masę taniny, ale i świeższy, głębszy owoc z nutami słodkiej wiśni; alkohol jest dobrze schowany, długość – imponująca. Czy warto za nie płacić dwa razy więcej niż za podstawowe wino tego producenta? Pytanie jest retoryczne, bo to butelka wielkiej klasy (109 zł). ♥♥♥♥
Importerem jest Winotodobro. Do kupienia w sklepie stacjonarnym w Gdyni i sklepie internetowym importera.
Źródło win: udostępnione do degustacji przez importera.