Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Capanna Brunello di Montalcino Riserva 2013

Komentarze

O Brunello di Montalcino zrobiło się ostatnio nieco cicho – to efekt skandali rozrywających tę słynną apelację i nierównej jakości. Po znakomitym roczniku 2012 brunello wraca do gry, a klasyczni producenci, tacy jak Capanna pokazują, że młodość szlachetnego toskańskiego klasyka, starzonego przez lata w drewnianych bekach i gotowego na wieloletnie leżakowanie, nigdy nie mija.

Capanna Rosso di Montalcino 2017 – Arcyklasyczne rosso, z nutami wiśni, kory drzewnej, borowików w bukiecie oraz kwasowo-mięsistymi, wręcz słonawymi smakami na podniebieniu. Pokazuje nieco ewolucji od długiego starzenia w dużych beczkach, ale też jeszcze masę taniny, która wymaga kolejnych paru lat dojrzewania (85 zł). ♥♥♥♥

Capanna Rosso di Montalcino 2016 – Mniej pełne niż w roczniku 2017, świeższe, mniej przejrzałe, ale też mniej wyraziste. Drobniejsze taniny od dłuższego dojrzewania w butelce. Dobre, ale brakuje owocu do wyższej oceny (85 zł).♥♥♥♡

Capanna Brunello di Montalcino 2014 – Leżakujące trzy i pół roku w dużych beczkach brunello pachnie grzybobraniem w jesiennym lesie i wiśniowymi przetworami, jest doskonale zbudowane, z wypełniającą usta materią na podniebieniu i świetnie długim posmakiem. Tę cokolwiek ciężką, majestatyczną całość trzyma na smyczy rześka kwasowość. Bardzo klasyczny styl, z lekką ewolucją w bukiecie, a przecież wino jest jeszcze tak młode (235 zł). ♥♥♥♥

Capanna Brunello di Montalcino 2013 – Muskularniejsze, szersze w barach niż rocznik 2014, z mocno zaznaczoną, nieco ekstraktywną taniną. Jeszcze bardzo surowe i zamknięte, potrzebuje co najmniej 5 lat dojrzewania (próbowane z butelki magnum). Radości życia na razie mało, za to niewiele brunello tak bezpośrednio ukazuje już cokolwiek utraconą, surową, arystokratyczną twarz tej apelacji (235 zł). ♥♥♥♥

Capanna Brunello di Montalcino Riserva 2013 – Po wielu wątpliwościach, o zabutelkowaniu riservy zdecydowano na końcu długiego dojrzewania w beczce i był to strzał w dziesiątkę – wino jest wspaniale zdefiniowane, z ostrą, wielobarwną perfumą (jeżyny, porzeczki, keks) i fantastyczną fakturą na podniebieniu – gęstą, słodką, balsamiczną i zarazem sprężystą od wiśniowej kwasowości. Wszystko w tym winie ma swój cel, a zebrane razem – wręcz majestat, na czele z nutą dojrzałej śliwki leżącą w sercu tego brunello. Wspaniałe! (450 zł). ♥♥♥♥♥

Capanna Brunello di Montalcino Riserva 2012 – Bogatsze i krąglejsze niż rocznik 2014 i 2013, z nutami konfiturowego, niemal karmelizowanego owocu – brunello wręcz afrykańskie. Nieco wszak krótsze i suchsze, w swej prostocie mniej zasługujące na miano riservy od innych próbowanych tu roczników. Zdradza lekką ewolucję, ale jednocześnie jest świeże, muskularne – paradoks tradycyjnego stylu brunello (próbowane z butelki magnum, 385 zł). ♥♥♥♥

Capanna Brunello di Montalcino Riserva 2007 – Niebywałe wino, jedno z najlepszych brunello, jakie degustowałem (z butelki magnum). Capanna rzadko sięga aż takich szczytów, tutaj wszystko zbiegło się w jednym punkcie i udało. Zachwyca jedwabistą fakturą i integracją wszystkich elementów. Niezwykła złożoność: dym z ogniska, kadzidło, galaretka jeżynowa, suszone owoce… I ta pełnia, szerokość, wolumen smaku. Nadal sporo tanin, wydaje się istnieć poza czasem, dziś i przez kolejne dekady. ♥♥♥♥♥

Wina Capanny sprowadza do Polski Vinoteka13. Do kupienia w sklepach w Warszawie i Krakowie.

Źródło win: degustowane na zaproszenie importera.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.