Bonnet-Ponson Champagne Non Dosé 2018
Kolejny szampański naturalista na polskim rynku. Nazywa się Bonnet-Ponson, a jego historia sięga 1862 roku. Obecną nazwę firma przyjęła po 1957 roku, kiedy więzy małżeńskie połączyły Monique Ponson i André Bonneta, scalając losy i – co nie mniej ważne – parcele dwóch winogrodniczych rodzin z miejscowości Chamery w Montagne de Reims. Po wina Bonnet-Ponson sięgnął importer Wolne Wina specjalizujący się w nowej francuskiej fali.
Dziś stery dzierży tu Cyril Bonnet, który nadał posiadłości nowy, nieinterwencyjny kierunek. Bonnet-Ponson robi wina wyłącznie z gron pochodzących z własnych działek – jest ich w sumie 51, a łącznie liczą nieco ponad 10 hektarów. Wśród odmian prym wiodą pinot noir i pinot meunier. Krzewy uprawiane są ekologicznie, zbiory są dosyć późne, a niesiarkowane wina bazowe dojrzewają częściowo w dębie lub cemencie. Dosage jest tutaj rzadkością, ale mimo niskich poziomów cukru wina dalekie są od kościstego, minimalistycznego stylu; nie brak im owocu i delikatnej ewolucji, która nadaje im zmysłowości.
Bonnet-Ponson Champagne Non Dosé Cuvée Perpétuelle 2018
Kompozycja pinot noir (40%), chardonnay (30%) i pinot meunier (30%), dojrzewająca na osadzie 4 lata. Mimo tak długiego okresu wino jest delikatnie ciasteczkowe, pełne nut dojrzałego jabłka, mirabelki i ziół. Kamienne, z pikanterią, która dodaje mu charakteru. Spora klasa (249 zł). ♥♥♥♥
Bonnet-Ponson Champagne Brut Nature Le Jour 2020
100-procentowe pinot meunier pochodzące z parceli Le Jour leżącej na terenie premier cru Vrigny, obsadzonej w 1971 roku. Dojrzewało na osadzie dwa lata. W aromacie dominują truskawka, renkloda i nuty dymne. Bardziej mineralne, słonawe, z delikatną pikanterią (389 zł). ♥♥♥♥
Podane ceny będą sugerowanymi cenami detalicznymi. Wina będą dostępne m.in. we wrocławskim Powinno.
Źródło wina: degustowane na zaproszenie importera