CARM Douro Reserva 2012
CARM Douro 2013
Kolejna udana degustacja z katalogu importera Winne Pola, które współpracuje z kilkuset restauracjami w całej Polsce. Dolina Douro to temat u nas dobrze znany, mamy na półkach większość liczących się nazwisk, ale kilka jest jeszcze do zagospodarowania – i tych nowiutkich, i funkcjonujących od lat na wysokim poziomie. Do tych ostatnich należy CARM, historycznie jedna z pierwszych winiarni w górnej części doliny – Douro Superior. Pierwotnie najbardziej znane wina tej firmy miały wręcz kolor biały.
Podstawowe Douro 2013 stawia przede wszystkim na soczystość i naturalność owocu. Nie czuć tu w ogóle rocznego pobytu w beczkach, pojawia się tylko lekka korzenność, która mi się jednak bardziej kojarzy ze szczepem Tempranillo (tu zwanym Tinta Roriz). Ale też mamy tu sporą głębię smaku, zapaszki suszonej szynki, rozgrzanego kamienia, mineralności, z której słynie okręg Douro Superior. Garbniki kończą to wino jak konkurs rzutów karnych piłkarski finał. Naprawdę ciekawa butelka, grubo powyżej portugalskiego poziomu dostępnego w marketach, w adekwatnej cenie 51 zł. ♥♥♥♡CARM Douro Reserva 2012 – więcej koncentracji, więcej mocy, więcej słodkiego owocu. Garbników jest więcej, ale są gładsze i tłustsze – rebus znany miłośnikom drogich win. Odzywają się kwiatowe nuty od Touriga Nacional, kwasowość jest naprawdę całkiem obecna jak na tak dojrzały owoc. Może się tu naprawdę podobać naturalność, kultura, elegancja – żadnych tu dębowych olejków, żadnych suchych, wyekstrahowanych tanin, wszystko jest niewymuszone, a jednak ciężkie, intensywne, poważne. 90 zł to wręcz okazja za tę jakość. ♥♥♥♥
Wina dostępne w 22 restauracjach na ternie całego kraju oraz w sklepie firmowym importera Winne Pola w Wejherowie.
Źródło win: nadesłane do degustacji przez importera.