Terre di Orazio Dry Muscat 2012
Cantina di Venosa Basilicata Terre di Orazio Dry Muscat 2012
Czy lubicie wytrawne muszkaty? Ja do nich nie mam większego przekonania. Muszkat (Muscat, Moscato) to szczep, z którego trudno zrobić dobre wino wytrawne. Uwodzi owocowym bukietem, ale w smaku zbyt często jest wodniste i żadnawe. Albo z kolei przesadzone, oleiste, gorzkie i alkoholowe. To wino okazało się dobrą niespodzianką. Co prawda alkoholu ma sporo – 14,5% – ale zupełnie się on nie wybija, a wino ma dobrą koncentrację i eleganckie, nieprzesadzone zapachu muszkatu (winogrona, białe kwiaty). Smak jest bardzo bogaty, podejrzewam, że nie do końca wytrawny, jak zapowiada producent, ale równowaga jest świetna, a wino bardzo apetyczne. No i cena! Do końca września w internetowym sklepie Solovino kosztuje tylko 29,75 zł.
Za tę samą cenę kupicie również czerwone Aglianico del Vulture Vignali 2009. Aglianico w tym przedziale cenowym się praktycznie nie zdarza – to wino zwykle przeznaczone do długiego starzenia w beczkach, żeby stępić jego mocarne garbniki, wysoki kwas i ogólną surowość. Tutaj się to udało, chociaż wino jest trochę wyfiokowane tą beczką, przypomina w stylu nieco wina hiszpańskie (nuty farby, likieru wiśniowego, gumy balonowej). Poważna rzecz, której należy się mięso i pooddychanie w dużym kieliszku, choć styl jest mało wyrafinowany. Dostępne w Solovino za 29,75 zł.
Źródło win: nadesłane do degustacji przez importera.