Pascal Bellier Cheverny 2012
Pascal Bellier Cheverny 2012
Na naszych półkach robi się coraz ciekawiej. Z dużą przyjemnością spróbowałem po raz pierwszy w Polsce wina z apelacji Cheverny (dotąd jedyne wino z takim oznaczeniem widziałem w delikatesach Bliklego). To malutkie miejsce w środkowym biegu Loary, jedyna apelacja AOC we Francji, gdziemiesza się Sauvignon z Chardonnay. Wychodzi z tego zazwyczaj wino świeże, aromatyczne, odświeżające, ale nie tak cienkie jak wiele czystych Sauvignon – Chardonnay zapewnia im trochę gęstości i konkretu.
I takie właśnie jest wino rodziny Bellier importowane przez młodego importera France Vins. Ma dużo smaku i charakteru, a także uczciwą cenę – 48 zł. Dostępne jest w restauracjach, m.in. Hotel Regina, Hotel Cristal Białystok, Żubrówka Białowieża, Hotel Iskierka w Mielcu, Dwór Potockich Gałkowo, Stara Kuźnia Miłki, warszawskich Castelo, Magiel, Villa Riccona, Ciekava, Nabo, Ministerstwo Kawy, Wino dla Każdego, Dziewczyny Do Wzięcia, San Marino w Ząbkach, Poezja w Otwocku, a także w sklepie detalicznym importera Czas na Wino na warszawskiej Sadybie.
Ja do tego sklepu wybieram się na rekonesans jutro, a tymczasem spróbowałem jeszcze jednego ciekawego wina: Domaines FourreyPetit Chablis 2012, bardzo ładnego Chardonnay z Burgundii o maślano-mineralnym smaku idealnym do białej ryby lub kurczaka. Cena – 49 zł – nie jest okazyjna, ale i tak niższa od wielu Petit Chablis na polskim rynku.
Źródło win: nadesłane do degustacji przez importera.