#Przesłuchanie: Grüner Veltliner
1 . Imię i nazwisko: Grüner Veltliner, biała odmiana winogron.
2. Imiona rodziców: Traminer i St. Georgen. Pochodzenie od Traminera było znane od dawna, natomiast imię drugiego rodzica ustalono w trakcie czynności operacyjnych dopiero kilka lat temu. Nazwa pochodzi od austriackiej wioski – St. Georgen, w okolicach której odnaleziono dziki krzew winorośli. W wyniku przeprowadzonych badań nie można było jej przypisać do żadnych znanych odmian, stąd przyjęcie takiego rozwiązania.
3. Urodzony: w Austrii, region – Dolna Austria.
4. Miejsca ostatniego pobytu: przede wszystkim Austria, dla której jest to najważniejsza odmiana winogron – aktualnie powierzchnia winnic wynosi 13518 ha, co daje 29,4% łącznie uprawianej winorośli. Występuje przede wszystkim na terenie Dolnej Austrii. W Europie spotykany także w: Czechach (pod nazwą veltlínské zelené), Słowacji, na Węgrzech (zöldveltelini), we Włoszech (w regionie Górna Adyga graniczącym z Austrią). W ostatnim czasie widywany także poza granicami Europy: w Stanach Zjednoczonych, Australii, a nawet Nowej Zelandii.
5. Profil psychologiczny: nie sprawiająca problemów w uprawie, bardzo wydajna odmiana – w przypadku żyznych i dobrze nawodnionych gleb nawet daje do 20 ton/ha.
6. Cechy charakterystyczne: patrz punkt 5 – zależne od warunków. Wina pochodzące z upraw o dużej wydajności dają wina proste, świeże i przeznaczone do szybkiego spożycia. Najwięcej win tego typu odnajdziemy w rejonie Weinviertel (na północ od Wiednia) – pochodzące m.in. z doskonale znanym Polakom winnic rozciągających się wzdłuż dróg prowadzących od czesko-austriackich przejść granicznych w Mikulowie i Znojmie. Przy ograniczonej wydajności i trudniejszych glebach powstają wina dużo bardziej złożone, mineralne, „konkretne”. Możemy mieć tu do czynienia z intensywnymi aromatami owocowymi (przede wszystkim cytrusy oraz jabłko, ananas, brzoskwinia), także ziołowymi i pieprznymi oraz miodowymi. Te ostatnie pojawiają się zwłaszcza w przypadku przetrzymywania wyżej wymienionego w beczkach dębowych – ten trend, jak wszędzie, pojawił się także w Austrii, w ostatnim czasie ponownie się od niego odchodzi.
7. Wspólnicy: Grüner Veltliner pasuje zarówno do sznycla po wiedeńsku czy szparagów (co ucieszy tradycjonalistów i miłośników tej kuchni), jak i do sushi (co ucieszy modernistów). Przez przesłuchującego sprawdzana była także kombinacja z… pierogami ruskimi i było to duże pozytywne zaskoczenie. Wina młodziutkie i proste posłużą do wakacyjnego orzeźwienia, także jako składnik prostego drinka na bazie wina i wody gazowanej, czyli tzw. szprycera.
8. Kogo przesłuchiwać: patrz punkt 6. Spektrum Grüner Veltlinerów na polskim rynku jest dość szerokie, ostatnio pojawił się nawet w linii Tesco Finest. Polecamy szczególnie:
Leth Grüner Veltliner (39,90 zł za 1 litr, Dobre Wina)
Domäne Wachau Terrassen Grüner Veltliner 2011 (52,80 zł, Austrovin)
Markus Huber Traisental Grüner Veltliner 2011 (52 zł, Interwin)
Bründlmayer Kamptaler Terrassen Grüner Veltliner (79,90 zł, Centrum Wina)
9. Uwagi: ze szczepu Grüner Veltliner powstają także austriackie wina słodkie, jak np. beerenauslese czy eiswein.
O Grüner Veltlinerze na Winicjatywie przeczytacie też tu, tu i tutaj.