Cider Inn Jabłko z Aronią
Temat polskich cydrów rzemieślniczych niedawno podejmowaliśmy w Fermencie. Dzisiaj jako wierni fani polskich sfermentowanych jabłek recenzujemy produkty Cydrowni (JRBB) powstałej w wyniku fuzji marek Cider Inn i Cydru Dzik, której towarzyszyła emisja akcji. Producenta można lokować pomiędzy małymi rzemieślniczymi wytwórcami a producentami cydrów przemysłowych. Jest to segment, który może zapewnić dobry kompromis między produktem cydropodobnym powstającym z najgorszego surowca a koneserskim produktem rzemieślników limitowanym skalą produkcji.
Ucieszyła nas poprawa jakości Cydru Dzik w stosunku do wersji recenzowanej przez nas w panelu w 2015 roku. Ciekawa, korespondująca ze światowym trendem, jest też seria cydrów jabłkowych z dodatkiem smakowym, w przypadku wersji aroniowej bardzo udana. Cydr Grójecki Jabłkowy postanowiliśmy pozostawić bez oceny, w oczekiwaniu na nową wiosenną wersję.
Cydr Dzik 4,5% 0,33l – Przeważa tu bardzo słodkie jabłko i jest to główny motyw tego prostego, ale poprawnie wykonanego cydru. Jest to napój w jakiś sposób uczciwy i o niebo lepszy od przemysłowych zlewek wpychanych w tą kategorię. Producenci realistycznie podchodząc do jakości proponują wartość dodaną, wspierając fundację siejącą łąki. Czemu nie? (4,99 zł) ♥♥♡
Cider Inn Wytrawny Smak 4,4% 0,33l – Owoc lekko utleniony, w normie jak dla cydru niepasteryzowanego. Miła dla koneserskiego podniebienia wytrawność odbija się ujemnie na strukturze. Nie ma tu wystarczających tanin czy kwasowości, więc brak fruktozy odczuwa się dotkliwiej (7 zł). ♥♥
Cider Inn Głębszy Smak 4,5% 0,33l – Ta półwytrawna wersja oznacza świetny kompromis: lekki cukier poprawia budowę i eksponuje jabłkowy smak, który wzbogacony jest o nutę cynamonu. W aromacie pojawia się też nutka wanilii. Ma dobrą długość (7 zł). ♥♥♥
Cider Inn 2 x Głębszy Smak 7% 0,33l – Więcej cukru i więcej koncentracji, pojawia się tu nawet trochę tanin i pikantności. Brakuje trochę kwasowości, która kontrapunktowałaby słodycz i wnosiła nieco więcej odświeżenia (7 zł). ♥♥♡
Cider Inn Jabłko z różą 4,5% 0,33l – Pomysł fajny, ale wykonanie gorsze. Aromaty róży są tu totalnie przegięte, więc zamiast przyjemnej mgiełki jak z arabskiej wody różanej, mamy mdły i duszący zapach jak z peerelowskiej drogerii. Jabłko się w tym zupełnie zagubiło (7 zł). ♥♡
Cider Inn Jabłko z Aronią 4,5% 0,33l – W przeciwieństwie do powyższego, tutaj aromat i smak naturalnego soku z owocu. Aronia daje świetną kwasowość, która ładnie gra z lekką słodyczą. Bardzo smaczne, dobry pomysł i realizacja (7 zł). ♥♥♥
Gruszkowy Grójecki 4,5% 0,5l – Przeważa słodycz i aromat zielonego jabłuszka, przepraszam gruszki. Proste i kojarzące się z drogerią. ♥♥
Żródło cydrów: udostępnione do degustacji przez producenta.