#Ludzie: Dariusz Jażdżyk
Dariusz Jażdżyk
Ur. 1973. Kilkukrotny uczestnik Mistrzostw Polski Sommelierów (2007 – II miejsce). Członek Zarzadu Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Od 1998 czynnie zwiazany z branżą winiarską, był sommelierem w licznych hotelach, m.in. warszawskim Bristolu. Obecnie dyrektor zarzadzajacy marką Sommelier w Domain Menada sp. z o.o. Ukończył WSET na poziomie International Higher Certificate.
Dlaczego wino?
Bo pozwala obcować z pieknem i odrywa od szarości dnia.
Mój ulubiony region winiarski to…
Burgundia.
Gdy myślę o reinkarnacji, to jestem szczepem…
Pinot Noir.
Najważniejsze w pracy sommeliera…
Gotowość na odbiór nowych wrażeń (kolorów, zapachów, smaków). Niewątpliwie też pasja połączona z profesjonalizmem i otwartość na drugiego człowieka.
Wino i jedzenie – dlaczego warto łączyć?
Może po to, aby nie mieć metalicznego posmaku w ustach. A na poważnie – żeby wydobyć to, co tworzy harmonię pomiędzy jednym a drugim.
Na co dzień piję wino…
Ciagle eksperymentuję, od Katarzyna Contemplation z Makro w cenie ok 30 zł aż po ciekawostki które wpadną mi w ręce, jak choćby ostatnio Pinot Noir od Bolykiego z Egeru za ok. 60 zł.
Wino, które zmieniło moje życie…
István Szepsy Tokaji Furmint Szt. Tamás.
Najwięcej wydałem na butelkę…
Brunello di Montalcino Riserva Greppo – Biondi Santi.
Butelka, o której marzę…
Chciałbym jeszcze raz spróbować Domaine de la Romanée-Conti La Tâche 2005.
Przyszłość wina to…
Łączenie najnowszych technologi produkcji z tradycją i pasja właścicieli winnic oraz ciągły wzrost liczby miłośników wina w Polsce (to bardzo cieszy).