3 wybitne wina z Włoch
Lato powoli dobiega do końca, ale najwyżej ocenione nowości letniego numeru Fermentu można pić z przyjemnością przez cały rok. Poniżej trzy wybitne wina z Włoch, z których każde warte jest swojej ceny.
Cantine del Notaio Aglianico del Vulture Il Sigillo 2007
Importer Magia del Vino proponował w ostatnim czasie kilka starszych roczników tego doskonałego producenta. Najlepszy był bodaj La Firma 2005, ale druga etykieta – Il Sigillo 2007 – jest od niego nieodległa swoją ogromną, balsamiczną, wręcz żywiczną koncentracją. Wino już w pełni dojrzałe (uwaga, w butelce mnóstwo osadu!), jednak imponujące i masą, i jakością owocu, i wyrazistym, słodkim, ale też żywym smakiem (Magia del Vino, 156 zł). ♥♥♥♥♡
G. D. Vajra Barbera d’Alba Superiore 2017
Od kilku roczników czołowa barbera Vairów jest mocno alkoholowa (15,5 proc.), co jest rozsądną ceną, jaką płacimy za absolutną dojrzałość i fenomenalną jakość owocu spod znaku wiśni, czereśni i śliwek. W zestawieniu z tą słodyczą i mocą świdrująca wiśniowa kwasowość jest nie z tej ziemi. Do tego wino fenomenalnie się trzyma po otwarciu butelki, po trzech dniach byłem gotów przysiąc, że alkoholu nie ma w nim w ogóle. Wielka butelka i to w rozsądnej cenie (Vini e Affini, 179 zł). ♥♥♥♥♡+
Argiolas Isola dei Nuraghi Antonio Argiolas «100» 2010
Wino słodkie z suszonych gron cannonau (grenache). Barwa nie tak ciemna, za to rejestr aromatyczny owszem – nuty suszonych śliwek, śliwowicy, pikantnych przypraw, bożonarodzeniowego suszu, ogniska. Bardzo słodkie na podniebieniu, ale zdecydowanie ostre, z nutą octu balsamicznego, potem miększe, ewoluujące w stronę wanilii i goździków. Wino jedyne w swoim rodzaju – słodsze niż wzmacniane czerwienie z Francji, o wiele żywsze niż porto, flirtujące namiętnie i z utlenieniem, i lotną kwasowością. Gloria Starego Świata, sardyńskiej tradycji, słonecznej koncentracji (Magia del Vino, 152 zł; 0,5 l). ♥♥♥♥♡+
Źródło win: nadesłane do degustacji przez importerów.