Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

10 doskonałych win z Romanii

Komentarze

W ostatnich latach produkcja wina w Romanii, podobnie jak w wielu innych apelacjach, systematycznie spada. Jednocześnie rośnie liczba najlepszych w teorii i praktyce sangiovese z pojedynczych podstref (MGA). Nieco wolniej, ale także rośnie produkcja win z flagowego białego szczepu albana. I właśnie te dwie kategorie – odzwierciedlające siedlisko sangiovese i wysokiej klasy albany, także te słodkie – stanowią dzisiaj o jakościowej sile Romanii.

Tegoroczna degustacja Vini ad Arte w Faenzie. © Consorzio Vini di Romagna

Potwierdziła to tegoroczna Vini ad Arte, prezentacja nowych roczników romańskich win, która miała dobyć się w maju, ale z powodu powodzi została przełożona na lipiec. Powódź była oczywiście jednym z głównych tematów w rozmowach z winiarzami. Wielu z nich poniosło straty, na szczęście nawet ci, których kataklizm dotknął najmocniej, nie muszą spisywać bieżącego rocznika na straty. Francesco Bordini z Villa Papiano, jeden z najlepszych winiarzy regionu, a jednocześnie jeden z tych, których winnice najmocniej ucierpiały, szacuje straty regionu w tegorocznych zbiorach na ok. 10%.

MGA, czyli podstrefy Romanii. © © Consorzio Vini di Romagna

Nieodłączną częścią Vini ad Arte są wizyty we wpisanych na listę UNECO miejscach kultury, których w regionie nie brakuje. Tym razem padło na Biblioteca Malatestiana w Cesenie, pierwszą nowożytną bibliotekę udostępnioną publiczności, która do dzisiaj zachowała swój średniowieczny charakter. Pomimo godnej pochwały strategii wpisania wina w bogatą mozaikę kulturową regionu, trudno nie oprzeć się wrażeniu, że o sile romańskich win decyduje bardziej wpisanie ich w mozaikę światowych trendów. Poniżej 10 win od utalentowanych producentów, z których wszyscy doskonale poruszają się we współczesnej stylistyce, nie tracąc z horyzontu celu, jakim jest zrozumienie i wydobycie charakteru siedlisk z okolic Faenzy, Imoli i Ceseny.

Fattoria Zerbina Ravenna Tergeno Bianco 2022

100-procentowa albana od Cristiny Geminiani, niekwestionowanej gwiazdy regionu i wielkiej fanki szlachetnej pleśni (która i tu znalazła swoje miejsce). Pachnie melonem, cytrusami, mirabelką i miodem. Pomimo aż 23 g cukru na litr wino trudno zakwalifikować jako słodkie, głównie za sprawą wyrazistej kwasowości (8,5 g). Zniuansowane, pięknie wyważone, bez męczącej taniny, która jest problemem wielu win z tej odmiany, słonawe i osobne. ♥♥♥♥

Tre Monti Romagna Vitalba 2022

Absolutny klasyk – albana macerowana na skórkach i dojrzewająca w gruzińskich amforach. Najnowszy rocznik jest nieco bardziej rustykalny od poprzednich. Dominują w nim miód, śliwka, morela i wędzonka. Mocno wyczuwalne są także solidny cukier resztkowy, chropowata tanina oraz drobnoziarnista, amforowa faktura. ♥♥♥♥

Pandolfa Noelia Ricci Romagna Sangiovese Superiore Predappio Il Sangiovese 2022

Charakterystyczny dla górskiego Predappio mineralny sznyt i niezmącona beczką precyzja – wino dojrzewało wyłącznie w stali i cemencie. Aromat jest wiśniowo-ziołowy, delikatnie balsamiczny. Zza drobnej, ale wyrazistej taniny wyziera już świetnej jakości owoc. Z apetycznym, słono-rosołowym akcentem. ♥♥♥♥+

Fattoria Zerbina Romagna Sangiovese Marzeno Poggio Vicchio 2021

Atrakcyjny, śródziemnomorski aromat spod znaku jagód, fiołków, czereśni i lawendy. To sangiovese mocno wytrawne, precyzyjne, napięte, wertykalne, z drobną taniną. Doskonałe już dzisiaj, ale będzie się pięknie starzeć. ♥♥♥♥+

Villa Papiano Romagna Sangiovese Modigliana Vigna Beccaccia 2021

Balsamiczna, ziołowa interpretacja górskiego siedliska z Modigliany, niedaleko granicy z Toskanią. Wino dojrzewało wyłącznie w cemencie. W aromacie dominują wiśnie, truskawki, kwiaty. Mocna struktura, finezja i spory potencjał. ♥♥♥♥+

Chiara Condello Romagna Sangiovese Predappio Riserva Le Lucciole 2020

Regularnie jedno z najlepszych sangiovese regionu. Pochodzi z niespełna hektarowej winnicy w Predappio. Spędziło 2 lata w kadziach ze slawońskiego dębu. Pachnie wiśnią, stajniem, tymiankiem i nutą ziemistą. Piękna, kaskadowa ekspresja owocu, przestrzeń i oddech. Złożone, strukturalne i proszące się o kilka lat cierpliwości. ♥♥♥♥♡

Fattoria Nicolucci Romagna Sangiovese Superiore Riserva Predappio Vigna del Generale 2020

Sangiovese z nieformalnego, 2,5-hektarowego cru porośniętego przez 90-letnie krzewy. Dojrzewało dwa lata w dużych dębowych kadziach. Zdominowane przez aromaty wiśnii, jagód, żurawiny, fiołka i tymianku. Niezwykle precyzyjne, złożone, z subtelną taniną i fenomenalną głębią owocu. ♥♥♥♥♡

Pertinello Romagna Sangiovese Superiore Predappio Il Pertinello 2020

Znowu Predappio, ale nieco lżejsza kategoria wagowa. Wino dojrzewało częściowo w stali, częściowo w cemencie. Ma wiśniowo-pestkowy aromat, drobniutką taniną i bardzo wysoki współczynnik pijalności. Apetyczne i subtelne. Jedno z największych zaskoczeń degustacji. ♥♥♥♥

San Patrignano Romagna Sangiovese Superiore Riserva Avi 2020

Strukturalne, mięsiste sangiovese od dobrze znanego w Polsce producenta. Spędziło 15 miesięcy w dębie. Wyposażone w ładny, perfumowany aromat wiśni, żurawiny i ziół. Z wysoką kwasowością, zwartą fakturą i szczyptą lukrecji w finiszu. ♥♥♥♥♡

Fattoria Zerbina Romagna Albana Passito AR 2018

Jedno z najwybitniejszych win regionu i czołówka najlepszych słodkich win Italii. Bezkonkurencyjne w swojej kategorii pod względem bogactwa, złożoności i zawartości szlachetnej pleśni. Pachnie suszonymi owocami, pigwą, ananasem i melonem. Gęsta faktura, słony akcent i solidna kwasowość. Mnóstwo cukru i jeszcze więcej klasy. ♥♥♥♥♡+

Źródło win: do Romanii podróżowałem na zaproszenie miejscowych winiarzy.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.

  • Mam pytanie – czy ocenione wyżej wina były najlepsze wg autora ? Było kilka innych ciekawych i dobrych (moim zdaniem) win w ramach Vini ad Arte, których ocena nie znalazła się w tym „sprawozdaniu”. Czy wybór musiał zostać poprostu ograniczony ?
    Dla mnie jest to o tyle ciekawe, że być może moja ocena jest niewłaściwa i mógłbym skonfrontować moją opinię z autorem.

    • (Winicjatywa)

      Bel Mondo

      W czasie całego wydarzenia degustowaliśmy ponad 200 win. Wiele z nich było doskonałych. Wybrałem 10, które uważam za najlepsze. Jeśli chciałby Pan spytać o jakieś konkretne wino, które tutaj się nie znalazło, chętnie podzielę się swoją opinią.

      • Sławomir Sochaj

        Mi bardzo smakowało, może przez pewna inność, Randi Burson Etichetta Blu 2021, choć uważam, że lepsze będzie za 2 lata. Żałowałem, że nie było Burson Etichietta Nera.
        Innym przykładem wina, które moim zdaniem było warte wysokiej oceny, to Romagna Sangiovese Superiore Riserva Doc Bissoni Riserva 2020, choć tu wskazane czekanie jest jeszcze dłuższe niż powyżej.
        Trzecim przykładem jest „Pandolfo” Sangiovese Superiore Romagna DOC 2022 – choć to wino, stało się dla mnie przykładem bardzo przyjemniej codzienności w ER. I w tym kontekście je oceniam dość wysoko, choć w tej chwili jest jeszcze za młode – też moim zdaniem.
        Chętnie dowiem się, jaka jest Pana opinia o tych winach.