Odeszli w 2016
Henri Bonneau – legendarny winiarz z Châteauneuf-du-Pape.
Denis Dubourdieu – wybitny enolog z Bordeaux, mistrz win białych wytrawnych i słodkich.
Charly Foucault – współautor Clos Rougeard, uważanego za najlepszą interpretację Cabernet Franc.
Aimé Guibert – założyciel słynnej winiarni w Langwedocji – Mas de Daumas Gassac.
Étienne Hugel – czołowa postać wina alzackiego, wraz z braćmi kierował rodzinną firmą Famille Hugel.
Louis Latour – przez 40 lat kierował rodzinnym biznesem pod tą samą nazwąwww.louislatour.com/, jednym z największych hurtowników (négociant) w Burgundii.
Jean-Pierre Mareigner – przez 33 lata mistrz piwniczny domu szampańskiego Gosset i twórca jego największych sukcesów.
Margrit Biever Mondavi – żona słynnego winiarza Roberta Mondaviego (zm. 2008), uważana za pionierkę światowej enoturystyki, wylansowała Napa Valley jako region doskonałej kuchni i czołowych restauracji.
Mary Weber Novak – jedna z pionierek winiarstwa w Kalifornii, od 1977 prowadziła czołową winiarnię Spottswoode.
Paul Pontallier – wieloletni dyrektor Château Margaux.
Giacomo Rallo – założyciel jednej z czołowych winiarni na Sycylii – Donnafugata (1983), przypisuje mu się renesans szczepu Nero d’Avola oraz słodkich win Moscato di Pantelleria.
Stanko Radikon – pionier winiarstwa biodynamicznego i naturalnego z Friuli.
Charles Rousseau – właściciel Domaine Armand Rousseau, legendarnej posiadłości w Burgundii.
Giacomo Tachis – czołowy włoski enolog, pomysłodawca i autor supertoskanów Sassicaia, Solaia i Tignanello.