10 rzeczy o Vinho Verde
10 rzeczy, które zawsze chcieliście wiedzieć o Vinho Verde, ale nikt Wam nie powiedział.
1. Co to takiego? – wino portugalskie. Może być białe (68% produkcji), czerwone (19%), różowe, a nawet musujące. Vinho Verde wymawia się „winju werd”.
2. Dlaczego tak się nazywa – „wino zielone”? Bo jest butelkowane szybko po zbiorach i pite jako bardzo młode (jak Beaujolais Nouveau). W Portugalii na normalne wina białe mówi się „maduro” czyli „dojrzałe”, a zielone dojrzałe nie jest.
3. Skąd? – Z regionu Minho na samej północy Portugalii. W odróżnieniu od innych regionów dużo tam pada i nie jest wcale tak ciepło. Dlatego wina mają dużo kwasu.
4. Z czego się je robi? – Kilkunastu lokalnych szczepów o długiej historii. Vinho Verde najczęściej jest mieszanką, ale (zwłaszcza wśród lepszych) zdarzają się jednoszczepowe. Czołowe szczepy białe to Loureiro (galaretka cytrynowa), Arinto (kwaśne jabłko), Alvarinho (minerały), Avesso, Trajadura. Czerwone – Vinhão i Alvarelhão.
5. Po co je pić? – Bo jest tanie, pyszne i odświeżające jak żadne inne wino na świecie!
6. Jak smakuje? Białe są bardzo lekkie, mają 9–11% alk., są mocno kwaskowate, czasami leciutko gazowane. Należy je pić bardzo zimne (nawet z zamrażarki). Wyjątkiem jest Alvarinho, które jest mocniejsze (13%), bardziej skoncentrowane i przypomina trochę Grüner Veltlinera. Czerwone Vinho Verde też są bardzo kwaśne i też należy je podawać z lodówki.
7. Ile kosztuje? – Tyle co nic. W Portugalii zaczynają się poniżej 2€ a w Polsce nawet od 9 zł. Naprawdę dobrą butelkę można kupić za 19–29 zł. Jedynie Alvarinho kosztują więcej – 40–80 zł, ale też warto.
8. Po czym poznać dobre Vinho Verde? – Po nazwisku producenta. Wykazy dobrych winiarzy znajdziesz w przewodnikach winiarskich takich jak Wina Europy, J. P. Martins Vinhos de Portugal, J. Afonso Anuário de Vinhos, portugalskim magazynie Revista de Vinhos, itd. Ale można samemu eksperymentować i znaleźć ulubionego winiarza – przy flaszkach za 15–20 zł ryzyko nie jest duże.
9. Jakie roczniki kupować? – Tylko jeden – najmłodszy, czyli obecnie 2011. Vinho Verde nie jest przeznaczone do starzenia i należy je pić jak najmłodsze. Wyjątkiem jest Alvarinho, które może leżakować 4–5 lat.
10. Z czym to pić? – Ze słońcem! Zmrożone Vinho Verde to fantastyczny aperitif na lato i idealne wino piknikowe. Ze wszelkimi świeżymi sałatami, nowalijkami, sałatkami w sosie jogurtowym czy oliwnym. Z rybami morskimi – sardynkami z grilla lub marynowanymi, doradą, okoniem morskim. Owocami morza – mulami w winie, ośmiornicą na zimno. Czerwone Vinho Verde pasuje do tłustego gulaszu wieprzowego. Pamiętajmy o temperaturze! Najlepiej ok. 6–8 stopni C (zobacz tutaj jak to zrobić).