Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

KORKI Z POLSKICH WIN VOL. 27 WINNICA FOLWARK PSZCZEW

WINO., portal Winicjatywa oraz pismo Ferment zapraszają na kolejne spotkanie w ramach cyklu, którego celem jest prezentacja różnych regionów produkcji wina w Polsce i pochodzących z nich najlepszych producentów. Przewodnikiem w tej podróży są sami winiarze, a moderatorem Maciej Nowicki. Spotkania mają charakter niezobowiązującej rozmowy połączonej z degustacją win oraz serów zagrodowych z danego regionu.

Gościem kolejnego spotkania szóstego sezonu Korków będą Żaneta i Łukasz Robak, którzy zaprezentują nowy rocznik swoich win. Oprócz nagrodzonego w tym roku w Zielonej Górze półsłodkiego Rieslinga 2022 zaprezentują inne wina spokojne (także różowe i pomarańczowe) oraz wina musujące.

Zarezerwuj miejsce na degustacje tutaj: https://spot.poznan.pl/product/korki-z-polskich-win-vol-27-winnica-folwark-pszczew/

Lista degustowanych win
Rosecco 2022 ( musujące, metoda saturacji),
Souvignier Gris 2022,
Johanniter 2022,
Chardonnay Barrique 2021,
Riesling Kabinett (półsłodki) 2022,
Forange 2022 (maceracja na skórkach).

Lista degustowanych serów ze Świerkowej Doliny (wkrótce)

Winnicę Folwark Pszczew założyli w 2014 roku Żaneta i Łukasz Robak przy odrestaurowanym, pochodzącym z 1654 roku folwarku, będącym dawną, letnią rezydencją biskupów poznańskich.
Obecnie przy Pszczewskim Parku Krajobrazowym na 5,5 ha uprawia się johannitera, rieslinga, souvignier gris, solarisa, cabernet cortis i regenta. Winiarnia powstała za budynkiem dawnej gorzelni, który przed kilkoma laty został odrestaurowany i obecnie jest jedną z głównych atrakcji turystycznych Pszczewa. Za proces winifikacji odpowiada Łukasz Robak, który wiedzę o wytwarzaniu wina zdobył kształcąc się w Niemczech. Folwark, oprócz bogatej ofertę (eno)turystycznej (m.in. stadnina koni i spa), wytwarza dania gotowe i przetwory z produktów regionalnych według tradycyjnych receptur. Od 2021 roku produkty z folwarku oznaczone są symbolem „Kulinarnego Dziedzictwa Regionu Lubuskiego”.

Po degustacji będzie możliwość zakupu wybranych win oraz wybranych produktów w cenie producenta.

Kolejna edycja festiwalu Polskie wina vol. 11 odbędzie się 8 czerwca 2024 roku