Winobranie w Zielonej Górze – zapraszamy na degustacje!
W sobotę rozpoczęło się tegoroczne Winobranie w Zielonej Górze. Jak pisałem w niedawnym tekście, jego przebieg jest zupełnie inny niż w poprzednich edycjach, ale paradoksalnie jest to bardzo dobra wiadomość. Teren wokół ratusza – corocznie zastawiany sceną i obrastającymi wokół niej kramami – stał się wreszcie przestrzenią dla polskich winiarzy („Miasteczko winiarskie”), z którymi po raz pierwszy można się także porozumiewać inaczej niż przekrzykując dudniącą muzykę. Rekordową liczbę 31 domków winiarskich warto odwiedzić tym bardziej, że tegoroczny, współorganizowany przez Ferment i Winicjatywę Konkurs Polskich Win o Grand Prix Winobranie 2020 przyniósł wiele medali dla lubuskich winiarzy – ich wyniki znajdziecie tutaj, pełna relacja z konkursu ukaże się wkrótce.
W tym roku chętni mogą ponownie skorzystać z podróży winobusami (przy zachowaniu rygoru sanitarnego). Odwiedzić można 9 winnic (m.in. Cantina, Hiki, Ingrid czy Miłosz), a bilety w przedsprzedaży zakupić można w tym miejscu.
Największym wydarzeniem będą jednak degustacje komentowane prowadzone przez redaktorów Fermentu. Wcześniej tego typu prezentacjom nie poświęcano wiele miejsca, w tym roku zainteresowani uczestniczyć będą mogli w czterech różnych degustacjach.
Oto ich program:
Rozpoczynamy już w najbliższy czwartek degustacją Riesling w Grünbergu, w czasie której zaprezentuję kilkanaście win z tej odmiany pochodzących zarówno od polskich, jak i niemieckich producentów. Jak przystało na inaugurujące spotkanie – odbędzie się ono w Palmiarni Zielonogórskiej, start o godz. 17:00, bilety w cenie 60 zł zakupić można poprzez portal abilet.pl (kliknij tutaj).
Najbardziej intensywnym dniem będzie piątek. Już o 17:00, w wyjątkowej scenografii zabytkowej piwnicy winiarskiej przy ul. Wodnej 32 rozpocznie się degustacja prowadzona przez Tomasza Prange – Barczyńskiego: Böhmischer, pinot noir, spätburgunder, podczas której spróbować będzie można reprezentantów tego szczepu z obu krajów. Bilety w cenie 60 zł zakupić można poprzez stronę Winnicy Miłosz (kliknij tutaj).
W ten sam dzień o 21:00 – ponownie w zielonogórskiej Palmiarni – rozpocznie się natomiast najważniejsza z winiarskich degustacji – Gala Lubuskiego Wina. W jej trakcie, wspólnie z Tomaszem Prange Barczyńskim przedstawimy wina z 20 lubuskich winnic, reprezentujące wszystkie style, odmiany i kategorie, z uwzględnieniem tych nagrodzonych w czasie wspominanego wcześniej konkursu. Emocji z pewnością nie zabraknie, bilet w cenie 90 zł zakupić można poprzez stronę Winnicy Miłosz (kliknij tutaj).
Finałowy weekend Winobrania zostanie ukoronowany degustacją win musujących. W Pojedynku na bąble spotkają się polskie musiaki (od producentów z Lubuskiego i pozostałej części kraju) oraz niemieckie sekty. Zapraszam od godz. 17:00, także do piwnicy winiarskiej przy ul. Wodnej, bilety w cenie 60 zł zakupić można poprzez stronę Winnicy Miłosz. (kliknij tutaj).
Wszystkie wydarzenia organizowane są przy współpracy Fundacji Tłocznia, Zielonogórskiego Ośrodka Kultury i Niemieckiego Instytutu Wina. Spotkajmy się w Zielonej Górze!