Wakacyjne bąbelki
W letnim numerze Fermentu epatujemy przede wszystkim pét-natami, ale nie możemy zostawić latem naszych czytelników bez selekcji dobrych bąbelków robionych bardziej konwencjonalnymi metodami. Pulę zgarnia mozelski sekt z rieslinga, ale cava i włoski musiak też się sprawdzą w czasie trwającej kanikuły.
Casal Farneto Verdicchio dei Castelli di Jesi Primo Brut
Verdicchio w wersji spumante – kremowe, łagodne, delikatnie musujące, przetacza się przez podniebienie jak łagodna fala. Delikatnie owocowe, odrobinę, jak przystało na odmianę i miejsce pochodzenia, słone. Świetne bąbelki do popijania bez okazji (Winiamo; 70 zł). ♥♥♥♡
Canals Nadal Cava Petit Cupada de Canals Nadal Brut Reserva 2018
Rasowa, żywa i bardzo młodzieńcza cava o wyraźnie mineralnym charakterze. Wino o oszczędnej owocowości, za to skalne, świetnie kwasowe, o delikatnej nucie słonej. Długie, czyste, pieni się przyjemnie (MineWine; 75 zł). ♥♥♥♡+
Knebel Mosel Riesling Sekt Brut
Kwiatowy, miękki, soczysty, radosny sekt od młodzieżowego mistrza rieslinga z Dolnej Mozeli. Wino o bardzo delikatnej pienistości, niezwykle czyste, z przyjemnymi nutami cytrusowymi i lekką, orzeźwiającą goryczką. Wyraziste, świetnie ujmujące bąbelki (Poniente; 125 zł). ♥♥♥♥
Źródło win: udostępnione do degustacji przez importerów.