Tokaj tradycyjny, Tokaj nowoczesny
Tokaj to jeden z najbardziej przebojowych regionów winiarskich Europy. Prawdopodobnie to tutaj do wyrobu win słodkich po raz pierwszy zaczęto świadomie wykorzystywać winogrona pokryte szlachetną pleśnią, a w XVII wieku stworzono pierwszą na świecie klasyfikację winnic.
Po II Wojnie Światowej komuniści znacjonalizowali prywatne posiadłości. Tokaj zaczął się odradzać po 1989 roku – początkowo powoli, ale aktualnego dynamizmu może mu pozazdrościć niejeden winiarski region. Właściwie przy okazji każdego pobytu – a jestem w Tokaju kilka razy w roku – odkrywam nowe wino lub nową winiarnię. Te drugie zakładają tu zarówno biznesmeni pracujący na co dzień w Budapeszcie, jak i miejscowi, wśród których wielu to osoby młode, pełne pasji, czasami nawet szalonych pomysłów, przekonane, że chcą związać z winem swoją przyszłość. Warto podkreślić, że w Tokaju znajdziemy najwięcej kobiet-właścicielek winiarni i enolożek na całych Węgrzech, a może i w środkowo-wschodniej Europie.
Zaloguj się
Zaprenumeruj już teraz!
i zyskaj dostęp do treści online, zniżki na imprezy oraz szkolenia winiarskie!