The Guild of Fermentation Fanatics Shiraz 2016
W zeszłym tygodniu przyjrzałem się białym winom dostępnym w Faktorii Win. Dzisiaj pora czerwone, które znalazły się w ofercie przeznaczonej na letnie grillowanie.
Canepa Classico Carmenere 2017 – Atak warzyw, konfitur i pieprzu. Kompotowe, bez struktury, bez kwasowości, rozchodzące się na boki i niebezpiecznie balansujące na granicy półwytrawności. W rywalizacji o udział w grillowej imprezie przegrywa w przedbiegach z dowolnym przyzwoitym piwem. (21,99 zł). ♥♡
The Guild of Fermentation Fanatics Shiraz 2016 – Truskawki, żurawina, jeżyny, pieprz, wanilia, nuty warzywne. Usta gładkie, soczyste, z mocnym czekoladowym akcentem. Bez charakteru, ale całkiem pijalne. Do grilla – czemu nie, choć bardziej na miejscu byłby burger (24,99 zł). ♥♥
Frescobaldi Toscana 700 Settecento Anni 2015 – Kupaż cabernet sauvignon i merlota. Miękkie, dżemowate usta wskazują na przewagę tego drugiego. Nuty śliwki i jagody. Struktura o średniej wytrzymałości ledwo wytrzymuje ciężar słodkiego owocu. Przydałoby się więcej świeżości, nie mówiąc o zdecydowanie niższej cenie (44,99 zł). ♥♥
Źródło wina: nadesłane do degustacji przez importera.