Ta nudna Rioja!
Front nad Ebro zmienia się co dekadę. Jeszcze niedawno po jego jednej stronie stali wyznawcy nowej baryłki, po drugiej jej zapiekli przeciwnicy. Dziś do boju ruszają terroiryści i obrońcy tradycji. Co jednak oznacza w tym miejscu tradycja?
– Rioja jest dzisiaj nudna – oświadcza autorytatywnie Óscar Alegre z winiarni Remelluri. W deszczowy listopadowy dzień oprowadza mnie po zabudowaniach tej liczącej 700 lat farmy niedaleko Labastidy, na której niegdyś gospodarowali mnisi – pamiątką po tym jest stara kaplica. W 1968 roku tutejszą winnicę kupili rodzice Telmo Rodrígueza, być może najbardziej znanego dziś winiarza w Hiszpanii, prowadzącego rozliczne projekty od Galicji po Malagę. – To byli mentalni hipisi, nie mieli pojęcia o produkcji – dodaje Óscar – ale chcieli robić wino w zgodzie z siedliskiem i tradycją. Wytłoczony przez Jaime Rodrígueza Salisa inauguracyjny rocznik Remelluri, 1971, nazywany jest pierwszą współczesną rioją z pojedynczej winnicy.
Terroirysta z sanktuarium
Współczesnym riojom Alegre zarzuca zerwanie z liczącą dwa tysiące lat, wywodzącą się jeszcze z czasów rzymskich tradycją i ignorowanie terroir. W latach 60. XIX wieku, po ataku filoksery na winnice we Francji, do Riojy przyjechali kupcy w poszukiwaniu nowego źródła win; przyjechali i całkowicie zmienili charakter regionu.
– Chcieli tu robić medoki, wprowadzili łatwe w transporcie 225-litrowe baryłki z taniego, amerykańskiego dębu, bo europejski był zbyt drogi. Liczyła się ilość, więc mieszali owoce i wina z różnych zakątków regionu – denerwuje się Óscar. – Wcześniej ludzie mieli głęboką wiedzę o siedliskach i ich indywidualnych cechach. Nowi znacząco ograniczyli liczbę uprawianych szczepów. W XIX wieku było ich jeszcze 80, teraz zaledwie 26. Najważniejsze dziś odmiany, tempranillo i garnacha, są zbyt subtelne na dębową baryłkę. Kiedyś normalne było fermentowanie riojy wraz z szypułkami. Ten charakter wina zupełnie utracono – zżyma się Alegre.
Zaloguj się
Zaprenumeruj już teraz!
i zyskaj dostęp do treści online, zniżki na imprezy oraz szkolenia winiarskie!