Robert Weil: na Książęcej Górze
Joel Payne napisał kiedyś o winiarni Roberta Weila, że to jedna z nielicznych posiadłości w Niemczech, które zachowują charakter francuskiego château. Leży w środkowo-wschodniej części Rheingau, bliżej Wiesbaden, i liczy 65 ha winnic. Założył ją w 1867 roku Robert Weil, profesor paryskiej Sorbony, który słodkim rieslingiem auslese z rocznika 1893 podbił serca i podniebienia kilku ówczesnych królów i cesarzy w Europie. Perłą w koronie jest 11-hektarowa winnica klasy Grosse Lage, Gräfenberg (Książęca Góra), relatywnie stroma, jak na tę część regionu, kamienno-łupkowa, dająca właściwie w każdym roczniku genialne rieslingi. Dziś posiadłością zarządza Wilhelm Weil, a firma wypuszcza na rynek rieslingi: od wytrawnych do szpiku kości po ultrasłodkie TBA.
Robert Weil Rheingau Riesling Trocken 2021
Soczysty, przesycony cytrusowym owocem riesling. Gładkie nuty cytrynowo-grejpfrutowe podbija żywa kwasowość. Jak na podstawowe wino domu – doskonała kompozycja i równowaga. Pyszne dziś, poleży z zyskiem w piwnicy 2–3 lata (99 zł). ♥♥♥♡+
Robert Weil Rheingau Kiedricher Riesling Trocken 2021
Orstwein Weila – mniej owocowy niż podstawowy riesling, bardziej skalisty, rasowy, smukły, z przyjemną nutą cytryny. W ustach gładki, rześki, zaczepny, ale utrzymany w przyjaznym, klasycznym, całkowicie wytrawnym stylu. Urocze wino na początek lata (120 zł). ♥♥♥♡+
Robert Weil Rheingau Gräfenberg Riesling GG 2020
Kamienny, klasyczny, soczysty, odmianowy, świetnej jakości, rasowy riesling z Rheingau o wyrazistej i mocnej, jak przystało na region i siedlisko, strukturze. Jest w nim i mineralność, i pikanteria, i elegancja owocu. Wino soczyste, długie, krystalicznie czyste, pełne owocu, a w końcówce fenomenalnie skalne. Duży potencjał dojrzewania (290 zł). ♥♥♥♥♡
Importerem win jest Poniente.
Źródło wina: nadesłane do degustacji przez importera.